НОВИНИ

Подсилват капацитета на болниците в София, Пловдив, Благоевград, Бургас и Шумен

Александър Марков
от Александър Марков
17:00, 16.11.2020
Чете се за: 02:15 мин.
Още

Капацитетът на болниците в пет области в страната, където натискът върху здравната система е най-силен, спешно ще бъде укрепен. Това стана ясно след среща на Националния оперативен щаб и здравния министър с премиера Бойко Борисов. Още четири клиники за лечение на COVID се разкриват във Военномедицинската академия.

Решението за укрепване на болничния капацитет дойде след работно съвещание между премиера Бойко Борисов и Националния оперативен щаб. Допълнителни клиники за лечение на коронавирус биват разкривани във ВМА.

Иначе София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен са областите, в които болниците ще бъдат подсилени. Разкриват се допълнителни легла, ще бъдат включени и специализанти по места, които да оказват помощ.

Болниците в тези области изпитват сериозен натиск, все повече легла са запълнени, все по-остра нужда от лекари има.

Премиерът беше категоричен, че гражданите могат да помогнат много както на себе си, така и на здравната система, като продължават да спазват основните утвърдени принципи: дезинфекция, дистанция и дисциплина.

В шуменската болница всяка минута е борба с болестта и времето. В болницата има 255 пациенти, а COVID сектори ще бъдат формирани в психоболницата.

"Много пациенти идват в момента, които са лекувани по 7, 8, 10 дни вкъщи с един, два, три антибиотика. Идват всички за кислородна терапия, не всички, обаче, имат капацитет да усвоят този кислород, който им даваме", заяви д-р Светлана Маркова, МБАЛ-Шумен.

"До момента се справяме и то се справяме, пак казвам, благодарение на всеотдайността на колегите, които работят в болницата", заяви д-р Димитър Костов, МБАЛ-Шумен.

В пловдивската болница „Свети Георги" се лекуват едни от най-тежките случаи на короновирусна инфекция. Имат 20 легла за интензивни грижи за пациенти с COVID. От тях 16 са заети от интубирани болни.

"Ние имаме необходимост от хора във всяко едно отношение: и в интензивното ни отделение, и в другите части, които се занимават с COVID", каза проф. Карен Джамбазов, изп. директор на УМБАЛ „Свети Георги" - Пловдив.

Най-големият проблем на болницата в Благоевград е, че повечето служители са заразени. В белодробната болница всички 15 COVID легла са заети.

"Проблемът ни е, че не можем да приемем всички болни, които имат нужда. Много строго така ги пресяваме, доста народ пращаме вкъщи да се лекува, за щастие повече от тях се оправят, тук-там някой позазлее и търсим да му намерим легло", каза д-р Петър Георгиев, управител на Белодробна болница - Благоевград.

В тези области ще се разкриват повече легла, ще се включат и специализанти.

"По отношение на болничното снабдяване, направили сме необходимата логистика. Всички лечебни заведения, които имат необходимост, фирмите ще ги снабдяват с медикаменти и консумативи", заяви Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

ВМА също разширява капацитета си за лечение на коронавирус.

"ВМА разкри още 4 клиники за COVID освен цялата си инфекциозна клиника, психиатрия и буферна зона в терапевтичните отделения", каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски, предс. на Националния оперативен щаб.

Премиерът разпореди всички, ангажирани в борбата с COVID, да създадат по-гъвкава организация.

"Да се вземат тия мерки: зелените коридори, денонощни аптеки, проверки на кислородните инсталации, на противопожарните мерки, лекарства, ваксини - всичко това се движи. Усилване на болниците", заяви Бойко Борисов, министър-председател.

Проблем е презапасяването на хората с лекарства, според здравния министър.

Премиерът призова хората отново да спазват трите основни правила: дистанция, дезинфекция и дисциплина.

Самолечение не бива да се прилага, напомня Щабът.

"Не бива да се прилага самолечение, защото в различните фази лекарят трябва да прецени какво да е това лечение", каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Аз не съм привърженик в момента на масовото тестване. То ни дава една снимка за момента, която след 24 часа вече не е същата", каза доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Щабът и премиерът са доволни, че се покачва и броят на оздравелите.

Осигурени са достатъчно лекарства за лечебните заведения в цялата страна, стана ясно още след работната среща между Щаба и премиера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално за "Светът и ние": Анализаторът Скот Джонстън за закона "Магнитски"
Специално за "Светът и ние": Анализаторът Скот Джонстън за закона "Магнитски"
Мая Манолова в надпревара с премиерския кортеж
Мая Манолова в надпревара с премиерския кортеж