Специално за "Светът и ние": Анализаторът Скот Джонстън за закона "Магнитски"

от БНТ
17:04, 16.11.2020
Чете се за: 03:12 мин.
По света

Законодателството в САЩ има за цел да санкционира извършители на нарушения срещу човешките права в цял свят или хора на публични длъжности, за които има доказателства за корупция. То е по-известено като глобалният закон "Магнитски", на името на руския адвокат Сергей Магнитски, който умря в затвора след като разкри случай на корупция.

Специалистът по законодателството в САЩ Скот Джонстън взе участие в онлайн обучение по прилагането на закона "Магнитски", организирано у нас от Центъра за изследване на демокрацията.

Господин Джонстън, в САЩ законът „Магнитски" действа от 2016 г. насам. Как се прилага той? Какъв е профилът на хората, обхванати от това законодателство?

Скот Джонстън: Глобалният закон „Магнитски" е приет от Конгреса на САЩ, който упълномощава нашият президент да налага целеви санкции срещу чуждестранни лица, за които е установено, че участват в нарушаване на човешките права или корупция. Като говоря за „целеви" санкции, имам предвид, че има възможност да бъдат санкционирани конкретни извършители. Това са физически лица, като Вас и мен, или пък отделни компании или организации. Законът също урежда глобалната програма „Магнитски", която дава право на президента - към момента президентът Тръмп - да издаде изпълнителна заповед, по определена процедура. Трябва да установят дали има доказателства за нарушенията и да се определи дали е в най-добрия интерес на САЩ правителството да наложи санкции. Това е много важно.

Когато американското правителството вземе такова решение срещу някого, го включва в специален списък и публикува известие. Този човек незабавно подлежи на три наказания: първо забрана да влиза в САЩ. Ако има виза, тя се анулира от властите, а ако няма, не може да получи такава в бъдеще. Второ, всички активи на тази личност в САЩ се замразяват, включително имущество и банкови сметки. И последно, всичките фирми, в които има участие този човек, получават забрана да извършват дейност. Това ефективно спира достъпа им до международния доларов пазар.

Можете ли да цитирате конкретни примери?

Скот Джонстън: Да. Виждаме, че американското правителство използва този закон доста активно и в по-голям степен, отколкото външните наблюдатели предвиждаха. Ще цитирам някои известни случаи. От 2017 г. чрез глобалния закон „Магнитски" бяха наложени санкции на генерали от Бирма, отговорни за геноцида в Мианмар. През 2018 г. законът беше приложен срещу саудитски служители, които са участвали в убийството на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул. През 2019 г. беше използван срещу семейство Гупта, които се прочуха с участието си в мащабна корупция в Южна Африка. И тази година, преди броени месеци, бяха наложени санкции срещу китайски длъжностни лица и правителствени организации, отговорни за кризата в Синдзян.

Както знаете, след доста обсъждания, Европейската комисия предложи сходен законопроект със забрани за пътуване, замразяване на активи на лица, отговорни за нарушаване на човешките права. Запознат ли се с това предложение и какво мислите за него? Какви са Вашите препоръки на база на опита Ви?

Скот Джонстън: Да, така е. В Европа се работи по този акт от доста време. Вече има изготвено предложение, което се състои от две части, които следва да се приемат поотделно, така че режимът на санкции да влезе в сила. В известен смисъл прилича на американската система, тъй като има правен елемент и процедурен елемент. Първата част от акта в ЕС е специален регламент на Съвета, предложен миналия месец. Втората част е Решение на Съвета, което все още е в процес на обсъждане. Няма твърда рамка за приемането на това европейско законодателство, но очакванията са това да стени до 10 декември тази година.

Виждате ли някакви пречки пред приемането?

Скот Джонстън: Към момента не знам за такива пречки. Както споменахме, обсъждането отне доста време. Процесът започна преди 2 години. Надявам се, че повечето проблеми са решени и приемането на закона навлиза в окончателната си фаза. Както знаете, необходимо e единодушно одобрение от 27-те държави членки. Важно е също да спомена, че законът на ЕС не включва корупцията като основание за налагане на санкции. Това е разликата със закона в САЩ. Беше обсъждано в даден момент, но в крайна сметка, корупцията не беше включена, защото са реши, че ще е прекалено трудно да се създаде комплексен режим.

Моята организация, Human Rights First и други граждански сдружения съжаляваме, че стана така, макар да разбираме усложненията. Корупцията и нарушаването на човешките права често са двете страни на една и съща монета. Смятаме за предимство, че американската програма се опитва да се справи и с двете теми. Ще продължим да настояваме ЕС да намери начин да интегрира в бъдеще и санкции за корупция.

Защо това законодателство, насочено срещу нарушаването на човешките права, е толкова ключово за демокрацията?

Скот Джонстън: Много добър въпрос. Според мен така демократичните страни правят декларация, подплатена с реални действия, че зачитането на основните човешки права е гръбнакът на нашата система. По целия свят виждаме възраждане на авторитаризма. Част от това е усещането за безнаказаност за злоупотребите. Разбира се, страни като САЩ и международни организации като ЕС не могат да принудят държави като Саудитска Арабия, Китай и много други по света да зачитат основните права на своите граждани. В скоби ще добавя, че и нашите страни не са съвършени и има отправени доста легитимни критики. Но санкциите насочват вниманието към истински сериозните нарушения. Оказват натиск върху отделни извършители както и върху правителствата, които ги подкрепят. Надявам се, това да промени поведението им.

Това е в центъра на програмите - опит за промяна на баланса на плюсове и минуси от участие в такива дейности. И това ще принуди извършителите да преосмислят поведението си или големи дялове от световната икономика завинаги ще останат затворени за тях.

Автор: Евгения Атанасова

Гледайте повече теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гърция - най-честа дестинация за трафик на бременни българки с цел продажба на бебе
Гърция - най-честа дестинация за трафик на бременни българки с цел продажба на бебе
Подсилват капацитета на болниците в София, Пловдив, Благоевград, Бургас и Шумен
Подсилват капацитета на болниците в София, Пловдив, Благоевград, Бургас и Шумен