НОВИНИ

Сценарии за противодействието на COVID-19

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:30, 16.11.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Още

В Смолян, Търговище и Хасково има най-много починали от COVID-19 спрямо диагностицираните с вируса в съответната област. Това показват изчисленията на анализатора Тихомир Безлов. Според него на този етап не може да се твърди, че наближаваме пика на епидемията.

Над 23 000 са заразените с вируса само между 10 и 16 ноември. Установени само с PCR тест.

"Нямаме основание да кажем: "Стигнахме тавана". За съжаление това, което се случва в момента, е, че случаите продължават да нарастват", заяви Тихомир Безлов - Център за изследване на демокрацията.

Сега оттук нататък следва кога системата окончателно ще се претовари.

Каква е реалната картина на заразата е трудно да се каже - в официалната статистика например влизат PCR тестовете, но не и антигенните. Експертите смятат, че научаваме за много малък брой от реално срещалите се с вируса.

"Много рязко нарасна броят на антигенните тестове, които хората сами си плащат, защото са по-евтини", обясни Тихомир Безлов.

Броят на PCR тестовете започна да пада, в сравнение с предишните седмици. Същевременно, позитивните тестове, се качиха и стигат 40% спрямо направените PCR тестове.

Според бившия здравен министър Петър Москов трябва да се ускори реорганизацията на болниците в столицата.

"Твърдя, че в следващите дни и то през тази седмица в София големите болници - и частни, и държавни, тези с над 300 легла, трябва да бъдат обособени като COVID болници. Следващата седмица това ще бъде късно", заяви д-р Петър Москов - бивш здравен министър.

Статистиката показва, че в столицата процентът на починалите спрямо диагностицираните е най-нисък. Най-висок е в Смолян, като областта е на трето място по брой заразени спрямо населението си. Преди това са Благоевград и София.

"Имам своите съмнения, че броят на смъртните случаи започва да се подценява при отчитането. Има такива индикатори", каза Тихомир Безлов.

От септември насам има много стръмен ръст на починалите.

Тепърва ще отчитаме повишена смъртност, смята анализаторът. За да се пречупи тенденцията, е нужен локдаун според него.

"Упорито казваме, че няма да го направим. Въпросът е дали няма да закъснеем, когато накрая трябва да го направим. Системата, тя сама ще се счупи", заяви Тихомир Безлов.

За масово тестване на населението, като в Словакия, при достигане на 10 000 заети легла в болниците, настоява Петър Москов.

"Ефективно по мое изчисление ще бъде 4 милиона българи и това ще струва 60 милиона. Карантинираме тези за 14 дни, те получават болнични и се лишаваме от възможността от безсипмтомни носители тази зараза да бъде разнасяна", каза д-р Петър Москов - бивш здравен министър.

Излекуваните в периода 10-16 ноември са под 5000. В това число влизат и хората, изкарали заболяването в домашни условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преобразуваната в COVID болница "Св. Мина" получи дарение от военните
Преобразуваната в COVID болница "Св. Мина" получи дарение от военните
Лекарства и в магазините: Как се приема предложението от фармацевтите?
Лекарства и в магазините: Как се приема предложението от фармацевтите?