НОВИНИ

Полицаите не искат пари за сметка на детски надбавки

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:43, 16.11.2020
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Полицаите са против парите за увеличението на заплатите им от догодина да идват от спестени пари за детски надбавки. Това съобщиха пред БНТ от от най-голямата синдикална федерация на служителите на МВР. Според служителите на силовото ведомство не е редно да се противопоставят групи от обществото.

Поправки в Закона за държавния бюджет 2021, предвиждат допълнителното увеличение на заплатите на служителите от МВР, да дойде от спестени пари от детски надбавки, които вместо универсални, както обещаха управляващите, ще бъдат отново по подоходен критерий.

"Не мога да го квалифицирам по друг начин освен като една безпардонна, безсмислена и изключително глупава провокация. Не можете да се опитвате да противопоставите лекари и служители в сферата на сигурността на всички останали българи използвайки затова една изключително чувствителна тема - децата. Ние също сме родители, ние също имаме деца", заяви Валентин Попов, председател на полицейския синдикат .

Родители от своя страна също са недоволни от отмененото обещание всички да взимат детски. Вера Сивова е майка на две деца на 6 и на 14 години. Тя е мениджър във варненска фирма за недвижими имоти. Заради по-високи доходи не получава детски.

"Никога не съм получавала детски надбавки, на моменти дори ми е обидно това. Категорично смятам, че е неправилно, не смятам, че децата трябва да се делят, децата имат еднакви нужди, така че съм на мнение, че детските добавки трябва да бъдат за абсолютно всички деца", заяви Вера Сивова.

Мотивът на управляващите да се откажат от обещаните пари, е че поправката е срещнала неодобрение на обществото и не се изпълнява целта да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се. Икономисти също са против срещу универсалната добавка само за година.

"Да, трябва да има повече и по-силна подкрепа за тези, които се нуждаят, с други думи подпомагането без подоходен критерии на глава на всички е безсмислено скъпо начинание и в крайна сметка не помага там, където има най-много нужда", заяви Лъчезар Богданов, ИПИ.

Позиция на синдикатите ще има на 20 ноември. От КНСБ обаче коментираха, че винаги са подкрепяли универсалната детска добавка, но смятат, че след като е отпаднала не е редно да се връща само за една година.

"Вероятно правителството си е дало сметка, че общественото мнение е в две противоположни посоки и се е опитало да търси нещо, което е по-средно като решение", каза Ася Гонева, КНСБ.

Синдикатите видяха в противопоставянето между полицейски синдикати и родители и умисъл, за да бъдат накарани служителите на МВР да се откажат от увеличението си.

"Глупавото в случая е, за да не кажа друга дума е начинът по който това беше обяснено, че видите ли - за да заделим пари на едни ,други или трети категории лица", заяви Ася Гонева.

Не може така да се обяснява една политика иначе всички знаем, че бюджетът е такъв какъвто е, за да се даде на едно перо повече, другаде трябва да се намали.

Въпреки че няма да има детски добавки за всички, тези които имат право ще получат между 10 и 40 лева повече. Останалите спестени пари ще отидат за увеличение на заплатите в МВР и на добавки за медиците работещи на първа линия.

Потърсихме и позицията на ГЕРБ, но засега от партията не коментират. Предстои Законът за държавния бюджет да бъде разгледан в ресорната парламентарна комисия за второ четене през тази седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Областният управител на Шумен: Проблемът е с недостига на медицински персонал
Областният управител на Шумен: Проблемът е с недостига на медицински персонал
Брюксел сключва още един договор за ваксина срещу СОVID-19
Брюксел сключва още един договор за ваксина срещу СОVID-19