НОВИНИ

Надпреварата за COVID ваксина: 47 препарата в света се изпитват върху хора

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:14, 16.11.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Надпревата за COVID ваксина продължава. Американската биотехнологична компания "Модерна" обяви, че е създала ваксина срещу COVID-19 с ефикасност от 94.5%. Изводът е на независим съвет по наблюдението на третата фаза от изпитанията.

Резултатите са почти същите като на препарата на Пфайзер и Байонтех. Факт, който увеличава увереността, че новите средства ще помогнат за преодоляване на пандемията.

В изследванията на "Модерна" са участвали 30 000 души в Съединените щати. От първите 95 участници с COVID симптоми само петима ваксинирани са се разболели, в сравнение с 90 души, които са получили плацебо и са развили инфекцията.

Наблюдавани са 11 тежки случая, но нито един при получилите ваксината. Използван е иновативен и експериментален подход. Все още не се знае колко дълго продължава имунитетът, доброволците ще бъдат наблюдавани.

От компанията заявиха, че ефикасността е забележителна, и че ще кандидатстват за одобрение в Съединените щати в следващите няколко седмици. Биотехнологичният гигант се надява да има на разположение 1 милиард дози в целия свят следващата година и планира да получи одобрение и в други страни също.

Европейският съюз приключи преговорите с "Модерна", но договор още не е подписан. Целта е доставката на 80 милиона дози с възможност за купуване на още 80 милиона.

В същото време, от Световната здравна организация предупредиха да не се бърза с изводите.

Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО: "Знаехме, че появата на ваксина ще бъде съществена за поставянето на пандемията под контрол, затова СЗО предложи глобално сътрудничество. Но е важно да се подчертае, че ваксината ще допълни останалите инструменти с които разполагаме, няма да ги замени. Сама по себе си ваксината няма да сложи край на пандемията".

Хората ще трябва да продължат да се тестват и да се изолират, контактите ще трябва да с проследяват и карантинират, имаме дълъг път да извървим, предупреди още шефът на СЗО.

Ваксината на компанията "Модерна" е поредната, която показва висока ефективност. 47 препарата в света се изпитват върху хора. 11 са в последната трета фаза, но някои изпитания временно са спрени.

Кои са обявените вече ваксини?

  • Първа беше Русия с ваксината "Спутник Ве". Препаратът е с ефективност от 92%.
  • Последва ги американският гигант "Пфайзер" в сътрудничество с германската компания "Байонтех". Тяхната ваксина е с над 90 на сто ефективност.
  • Китай също напредва. 4 ваксини са във финална фаза. Компанията Синовак например тества препарата си върху доброволци в Бразилия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Свищов: В болницата имаме лекарства, но нямаме лекари
Кметът на Свищов: В болницата имаме лекарства, но нямаме лекари
Ще има ли нови правила за предписанията за поставяне под карантина?
Ще има ли нови правила за предписанията за поставяне под карантина?