НОВИНИ

Обучение по време на COVID: Къде децата влязоха в клас, къде продължават онлайн?

bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 16.11.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Община Русе призова децата от 3-а и 4-а група при възможност да не ходят на градина поне до 30 ноември заради усложнената епидемична обстановка. У дома остават и всички непълнолетни от община Елена. За сметка на това, от днес в клас се завърнаха учениците от Смолян, въпреки че областта остава в червената зона по заболеваемост. От броя на заразените в различните населени места зависи дали ще се учи дистанционно или присъствено.

В девет детски градини в Русе има учители с COVID-19. Трудно се намира кой да ги замести.

"Ето имам днес трима човека болни. Надявам се от банката за кадри, която направиха от министерството, да намерим заместници", каза директорът на детска градина "Червената шапчица" Теменужка Тодорова.

Педагозите признават, че за тях ще е глътка въздух, ако част от децата си останат вкъщи.

"Дано родителите да се възползват и да оставят децата си, който има възможност, вкъщи, поне за 2 седмици, за да можем и ние да се справим със ситуацията", допълни Тодорова.

Въпреки, че се притеснява от заразата, Гергана Стойкова ще продължи да праща сина си на детска градина.

"Там съвсем си е друг контролът - учат, пишат, съвсем е друго. То винаги си е имало вируси и ще си ги има", коментира майката.

"Наистина някои родители няма как да оставят децата си вкъщи. Така че в момента не се обсъжда вариант за затваряне на детските градини", заяви началникът на отдел "Образование" в община Русе Сашо Щерев.

В Елена обаче действат по-крайно. Заради повишената заболеваемост затвориха всичко - двете училища, детската градина и яслата. Надеждите са на 30 ноември всички да се завърнат здрави.

"Децата и учениците, ясно е, знайно е, че те карат сравнително леко заболяването, някои от тях без симптоми, други съвсем леко, но това обаче не означава, че те не са преносители на вируса", каза кметът на община Елена Дилян Млъзев.

Въпреки пандемията, педагозите са на мнение, че ученето може да е от вкъщи, но за кратко. Затова след две седмици онлайн обучение възпитаниците на Математическата гимназия в Смолян днес се върнаха в класните стаи.

"В максимална степен родители и ученици желаят да се осъществява обучението присъствено. Учениците влизат от общо четири входа, от там излизат. Полагаме максимални усилия те да бъдат защитени", каза директорът на ППМГ "Васил Левски" в Смолян Мария Илиева.

Извънкласните занимания обаче остават в електронна среда.

Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От януари 2021 година ще можем да получаваме газ от Азербайджан
От януари 2021 година ще можем да получаваме газ от Азербайджан
Незрящ възрастен не може да пазарува в зелените коридори, защото асистентът му е на 45 г.
Незрящ възрастен не може да пазарува в зелените коридори, защото асистентът му е на 45 г.