НОВИНИ

Захариева: Няма как да направя по-добро предложение за посланик в Румъния от Даниел Митов

bnt avatar logo
от БНТ
10:51, 17.11.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Политика

Президентът Румен Радев отказва да назначи бившия външен министър Даниел Митов за посланик в Румъния. Това съобщи в "Денят започва" министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Според нея причината за това е политическа и тя търси алтернативно предложение. Захариева вече е удължила командировката на сегашния посланик на България в Букурещ. Смята, че Радев няма да промени позицията си за Митов.

"Груба грешка от негова страна. Няма държава във света, в която да бъде предложен бивш външен министър да не счита това за чест. Т.е. аз считам , че няма как да направя по-добро предложение за Румъния от министър Митов", каза Захариева.

Външният ни министър се възмути, че е станало естествено да не се случват ротациите на дипломати – от юли досега Радев показал, че не желае да одобри Митов.

Захариева призна, че ще направи друго предложение, защото такава е процедурата.

Външният министър не пожела да коментира защо президентът Радев не желае министър Митов да бъде посланик в Румъния.

На въпрос: "Нагнетява ли се антируска риторика у нас", както твърди посланик Макаров, Захариева отговори: "Аз нямам навика да влизам през медиите в диалог с посланици, на която и да е друга държава" и изрази мнение, че страната ни е в добри отношения с Русия.

"България има ясна политика по отношение на Русия. Тя е прагматична, основана на зачитане на взаимните интереси и на равнопоставеност. Може би има предвид обявяването за персона "нон грата" на някои техни дипломати. Много добре знаят защо е това. Просто не бива да извършват шпионска дейност.

По думите ѝ реакцията на българската държава е правилна и защитаваща националните интереси.

Захариева каза, че посланичеството на Ангел Чолаков в Париж е съгласувано без проблем с президента Радев.

"Посланик Чолаков, който е в Париж, е много успешен. Преди 8 години е бил съветник на премиера Борисов, това излезе навсякъде в медиите, но фактът, че пореден секретар на президента е предложен от мен за посланик в Париж, някак се пропуска. Той до преди една или две седмици беше секретар на президента", каза Захариева.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори медал за България на онлайн Световната купа по вдигане на тежести
Втори медал за България на онлайн Световната купа по вдигане на тежести
Борисов: Над 526 000 нуждаещи се българи получават пакети с храна
Борисов: Над 526 000 нуждаещи се българи получават пакети с храна