НОВИНИ

Създадоха и дариха приложение за свободни легла в болниците в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
16:59, 17.11.2020
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

167 са новите случаи на COVID-19 в Русенска област през последното денонощие. 139 от тях са в община Русе. Това нарежда региона на четвърто място по заболеваемост в страната - след София, Пловдив и Благоевград.

От вчера в Русе заработи специализирано COVID отделение и към Комплексния онкологичен център. То даде възможност на лечебните заведения да си поемат глътка въздух от прекомерното натоварване.

Работата на медиците се облекчава и от електронно приложение, което работи вече втора седмица и насочва спешните екипи към болниците със свободни легла. Дигиталната платформа е разработена и дарена от Владислав Симчев и неговия екип.

Приложението спестява ценно време както за пациентите, така и за спешните екипи.

Спешната помощ в Русе е претоварена със сигнали за COVID-19

"Идеята беше на Областна администрация. До момента, преди да бъде изградена системата, информацията за брой приети, изписани и свободни легла в болниците се предаваше по най-различни начини - телефони, мейли, вайбър, екселски таблици. Софтуерът в никакъв случая не е разработен за един ден. Това представлява уеб базирана информационна система, която
в моята фирма разработваме от 10-15 години. След като получихме заданието, в рамките на един ден, аз и моят екип адаптирахме модул от нея за конкретната нужда", каза Владислав Симчев - управител на IT компания.

Електронната система е под ръка на всеки медик от Спешния център, защото е инсталирана на мобилния му телефон, обяснява директорът на звеното д-р Иванка Маринова.

"Това е информационна система, в която всички лечебни заведения в Русенска област, представят данни за личните свободни легла в момента. Тя се обновява в 9, в 12 и в 17 часа. Тази информация трябва да послужи на диспечерите в Центъра за спешна медицинска помощ, които да насочват линейките за свободните места в болниците за хоспитализацията на пациентите. В момента са инсталирани на екрани на телефони. В системата свободните легла са обозначени с един цвят, заетите легла с друг цвят", каза д-р Иванка Маринова - директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе.

През последните дни и седмици обаче Русе трайно остава в т. нар. червена зона с брой на заболелите от 771 души на 100 хиляди население.

Това е три пъти повече от прага на заболеваемост от 120 души за навлизане в критичната зона.

"Така че в момента информацията, която получаваме по тази система, почти не ни служи. Тъй като в момента болниците са пълни с пациенти, свободните места от изписани пациенти са много малко, те бързо се запълват. Броят на обажданията многократно се увеличи. Средно на денонощие се приемат повече от 90 адреса, в сравнение с нормалната ни работа когато бяха между 50-60 адреса на денонощие. Повече от половината адреси са за COVID болни пациенти", заяви д-р Иванка Маринова - директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе.

Въпреки че екипите на Центъра за спешна помощ са на предела на силите си, те не губят надежда, че до седмица броят на заразените в Русе ще започне да намалява.

Репортери: Ралица Маринова, Виолета Никифорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата влезе в Агенцията по храните в Кърджали
Прокуратурата влезе в Агенцията по храните в Кърджали
Екатерина Захариева: България не може да подкрепи преговорната рамка със Скопие
Екатерина Захариева: България не може да подкрепи преговорната рамка със Скопие