НОВИНИ

COVID-19 затвори за два дни химиотерапията в Онкологичния център в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 12.11.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

COVID-19 затвори химиотерапията в Онкологичния център в Русе. Пациенти на диспансера сигнализираха "По света и у нас", че не са допуснати за процедурите си и не са наясно кога и как те ще могат да продължат. От лечебното заведение казват, че причината са установени пациенти с коронавирусна инфекция и наложената от това дезинфекция на отделението.

Онкоболните изразиха опасения, че се дава предимство при лечението на COVID-19 и медицинският ресурс се насочва само там, за сметка на животоспасяващите процедури и вливания за раковите заболявания. От Онкоцентъра обаче коментираха, че въпреки повсеместните затруднения заради недостиг на лекари и медицински сестри, са изготвили необходимите графици, които да позволят грижата за всички да не спира, като всичко е съобразено и с противоепидемичните мерки. Добрата новина е, че все пак отделението отваря още утре.

Зрител на БНТ подаде сигнал, че негов близък, отишъл за химиотерапия в Онкоцентъра в Русе днес, е бил върнат. Обяснението - налага се дезинфекция заради установен случай на COVID-19.

"Ракът е един от най-страшните бичове на днешното време. Не считам, че има място за каквото и да било отлагане, преместване, заместване на каквито и да било лечения в този случай".

Има притеснения още, че част от лекарите обслужват и COVID отделението на Онкоцентъра, въпреки че той е в друга сграда.

"Считам, че е нерационално този вид застрашени и с изключително паднал имунитет на организма хора, да бъдат обслужвани от доктори, които в конкретния случай са пренасочени и за даване на дежурства в COVID отделение".

От лечебното заведение заявиха, че не медицински персонал, а заразени пациенти са били причината за временното затваряне на отделението.

"Пациентите, които беше възможно през тия дни да се лекуват в т.нар. дневен стационар, минаваха като процедури през дневния стационар. Лекари, които са в COVID отделението, един месец работят само в COVID отделение. После се връщат. Това го направихме с цел да се намали вероятността да се разпространи инфекцията както сред нашите пациенти, така и сред персонала", обясни управителят на Онкоцентъра Камен Кожухаров.

Д-р Кожухаров уточни, че дори лекарите, които са минали през месечно дежурство в COVID отделението, ще преминат карантина и ще бъдат тествани. Изготвен е и график, който да не позволи това да се отрази на обслужването на пациентите с онкологични заболявания.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голяма част от възрастните хора в Пловдив не знаят за "зеления коридор" от днес
Голяма част от възрастните хора в Пловдив не знаят за "зеления коридор" от днес
Сърфисти изобретиха морско кошче за отпадъци
Сърфисти изобретиха морско кошче за отпадъци