НОВИНИ

След намесата на БНТ: Черешовица ще има вода за пиене и ремонтиран път

bnt avatar logo
от БНТ
17:29, 17.11.2020
Чете се за: 02:20 мин.
У нас

От години пътят до балканското село Черешовица, край Монтана, е труднопроходим. От скоро и водата е негодна за пиене заради спукана тръба. Намесата на БНТ, обаче, реши този проблем.

Заради лошия път до село Черешовица и храната е труднодостъпна, а доктор идва един път в седмицата. Тировете, които пренасят дърва от Балкана, са причина номер едно за разрушаването на настилката.

"Когато асфалтът вече се понапука и мине голямата машина, няколко пъти върху нея той вече тотално се разрушава", каза Венециян Якимов.

"Една камара камиони минават и се плаща на общината за достъп, но нищо не се рециклира след като минат тия камиони", каза Светослав Савов.

Въпреки многото знаци по пътя, хората смятат, че опасност има.

"Снимайте къде не могат да се разминат. Къде натура една камара знаци няма разминаване. Пътят ще падне! Никой му не е зор! Сложили са знаци!", каза Светослав Савов.

"Трябваше да бъде до Котеновци, но и това отпадна и сега половината", каза Иво Харалампиев.

Проект за ремонт на пътя има, но до табелата на селото. По думи на хората, заради малкия брой жители там, такъв е трудно да се предприеме.

"Пътят е супер тесен. Отстрани къпини, дървета - всичко е орасло. Не е чистено поне 15 години, според мене", каза Тихомир Спасов.

Лошият път причинява редица неудобства на хората от селото. А проблемът със спуканата тръба прави водата негодна за пиене.

"Отговорът на ВиК е че трябва да сложат цедки, за да ни изчистят водата, а това няма как да стане", обясни Иво Харалампиев.

"Водата, черна е, при мен е съвсем черна водата", разкри Слава Любенова.

"Никой не го интересува! Малко народ сте, не може да се прави за вас. Tрябвало да бъдем 2000 човека. Е, 2000 човека не може да сме. Да не говорим, че вкусовите ѝ качества съвсем са различни, при положение че е изворна", заяви Иво Харалампиев.

"Няма нещо, което да се влага, разбирате ли, та те да имат някакви разходи, те имат разходи тръбата да е здрава", каза Светослав Савов.

"Сега водата е кална, тя не става за пиене, аз днес дойдох от София и си докарах две шишета по 11 литра с петроханска вода, защото тая на става за пиене. Е го, водата върви отвсякъде, тук има 4-5 чешми, нито една не става за пиене", обясни Тихомир Спасов.

Жителите на селото успяват с писма да повдигнат въпроса на общински съвет, но когато това става, им казват, че пари няма.

"Сега като им изпратихме писма, за да се каже това нещо, те казаха, хубаво, ама то сега нямаме пари", каза Венециян Якимов.

"Подписка правим двете села Котеновци и Черешовица за пътя и за водата специално. Дано ни забележат отнякъде", каза Иво Харалампиев.

"Значи, като дойдат вдруги ден, децата ни - защо те не могат да пият вода и не могат да дойдат по пътя", каза Светослав Савов.

"Всичко обещават на избори - ще оправим пътя, ще оправим вода, канализация, боклуци, истории, майтап работа", каза Любомир Каменов.

След нашата намеса аварията на водопровода беше отстранена, а ремонт на пътя ще се извърши до края на тази година, съобщиха от община Берковица.

Интересът на младите хора към селото не стихва. Въпреки непитейната вода и разбития път, къщите в Черешовица продължават да бъдат търсени.

"Все повече хора търсят къщи, ние си направихме нашата къща това лято, дори хора, гледам, идват, търсят. Онзи ден за един ден - две семейства, млади, идваха и търсеха къщи. Явно сега покрай тия пандемии има интерес тук по селските райони", каза Тихомир Спасов.

"Даже имаме граждани от Америка, от Германия, от Италия, от цял свят, които са тук и сега благодарение на тая коронавирус, взеха да си идват тук, пооправиха си къщите и сега има повече живот, отколкото е имало преди няколко години", посочи Венециян Якимов.

"Селото няма да умре никога. Има млади хора - идват си уикенда. Ловджии и други ентусиасти ходят карат колелета, нагоре засичам едни момчета. Има какво да се прави - перфектно е за уикенда да си дойдеш тука", споделя Тихомир Спасов.

Репортер: Матея Маринова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложение: Учениците от 5-и до 12-и клас задължително с маски в клас
Предложение: Учениците от 5-и до 12-и клас задължително с маски в клас
Прокуратурата влезе в Агенцията по храните в Кърджали
Прокуратурата влезе в Агенцията по храните в Кърджали