НОВИНИ

Помощник-фармацевтите са против денонощните магазини да продават лекарства без рецепта

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 18.11.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Асоциацията на помощник-фармацевтите у нас се противопостави на предложението на Лекарския съюз денонощните магазини да могат да продават лекарства, които се отпускат без рецепта.

От Асоциацията настояват за среща с министъра на здравеопазването и за законодателни промени.

В същото време, в някои от малките населени места у нас, липсата на аптеки продължава да е проблем.

Допреди няколко години в пловдивското село Трилистник е имало аптека, но после фармацевтът напуснал. Сега хората са принудени да пътуват до града за лекарства. Помещението с лиценз за аптека в здравната служба е общинско, отдава се под наем на минимална цена, но няма желаещи.

Мирчо Петров, кмет на Трилистник: Наемът е символичен, може би от рода на до 60-70 лв месечно. Това са общински такси, които ние не може нито да ги увеличаваме, нито да ги намаляваме.

От Асоциацията на помощник-фармацевтите искат среща със здравния министър и настояват да се върне моделът, действал до 2011 г., когато в малките населени места като Трилистник помощник-фармацевтите можеха да обслужват аптека.

Лилия Петрова - председател на Асоциацията на помощник-фармацевтите: Селата имаха аптеки и тези аптеки не бяха обявени за денонощни, но понеже колегите помощник-фармацевти живееха, болшинството 80%, в селата, населението реално имаше денонощно обслужване. За тях не беше проблем в 12 или 1 часа през нощта, когато се наложи, да отидат да звъннат на колегата и те с абсолютно доверие да отидат да отворят обекта и да дадат каквото е нужно. Това беше за нас един успешен модел, който беше затрит буквално и бих казала изпуснахме питомното, сега тръгваме да гоним дивото.

В Асоциацията на помощник-фармацевтите вече има получени много писма от кметове на малки населени места, които молят за съдействие за разкриване на аптеки по селата.

Липсата на аптеки в голяма част от малките населени места е само един от проблемите в момента. Заради ситуацията с коронавируса болниците също са пълни. В Пловдив това беше причина да бъде решено болница "Свети Мина" да приема само пациенти с коронавирус. Трансформирано ли е вече изцяло здравното заведение само за такива случаи - вижте от проф. Петър Петров, управител на МБАЛ "Свети Мина"- Пловдив.

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1000 безплатни антигенни теста са осигурени от Община Дупница
1000 безплатни антигенни теста са осигурени от Община Дупница
Чудото на музиката: Оперираха 10-годишно момче под звуците на пиано
Чудото на музиката: Оперираха 10-годишно момче под звуците на пиано