НОВИНИ

Персоналът в Котелската болница отказва да обслужва COVID пациенти

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 18.11.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Специализираната болница по рехабилитация в Котел набира медицински персонал за работа в новоразкритото COVID отделение. Работещите в болницата отказват да обслужват такива пациенти заради спецификата на заболяването и собствената им специализация.

В Kотелската болница има обособени 11 легла за COVID болни след заповед на министъра на здравеопазването за разкриване на 20% легла от общия капацитет на лечебното заведение. Към момента няма настанени болни, защото няма кой да се грижи за тях.

Мотивите на персонала за нежеланието им да бъдат пренасочени към COVID отделението са различни.

Д-р Валерия Димитрова, началник отделение: Нямаме оборудване, специалисти. Ако бях здрава, щях веднага да се отзова, но физическото ми състояние не ми го позволява. Аз съм с инсулт. И другите колеги специалисти не са готови за такова специфично заболяване като COVID-19.

Кодинова, медицинска сестра: Не се чувствам готова, защото апаратурата в момента, която трябва да е за такива пациенти специфични, ние отдавна не сме запознати с тях.

Здравка Русева, главен рехабилитатор: За да стане едно легло болнично, е необходимо да бъде обезпечено от съответните ресурси като започнем от специалисти, лаборатория, рентгенови апарати, лекарствени препарати и съответно специалисти, които имат познанията и опита за лечението на едни такива пациенти.

Ако лекарите от Котелската болница все пак бъдат пренасочени към COVID отделението, то основната им работа би била преустановена. Поради тази причина управителят на болницата е пуснал обява за назначаване на лекар, медицински сестри, санитари.

Според Д-р Влахов по-адекватното решение е помещаващото се същата сграда вътрешно отделение, филиал на областта болница в Сливен да бъде преструктурирано в COVID.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задължителни маски в час за учениците от 5-и до 12-и клас
Задължителни маски в час за учениците от 5-и до 12-и клас
КЗД се самосезира по сигнала за расизъм и език на омразата в лекциите на проф. Мирчев
КЗД се самосезира по сигнала за расизъм и език на омразата в лекциите на проф. Мирчев