НОВИНИ

Търговци в Русе настояват за намаляване или отпадане на таксите за тротоарно право

bnt avatar logo
от БНТ
07:12, 19.11.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Бизнесът от сектор "Търговия" в Русе сериозно е засегнат от пандемията. От март до сега половината от търговците са поискали намаляване или отпадане на дължимите такси за наеми или тротоарно право. Това от своя страна е довело до огромни загуби на община Русе, които до този момент са над 200 000 лв.

Заради въведените противоепидемични мерки от началото на пандемията са намалели приходите на търговците. Пламен Манев има заведение и през март, април и май загубите му са били 100%. През лятото е бил принуден да намали броя на масите на открито, тъй като плаща около 600 лв. месечно тротоарно право.

Пламен Манев: Продажбите бяха по-ниски, отколкото миналите сезони, които сме имали тук- с 40% през лятото, а сега около 70% са по-слаби оборотите.

Община Русе въведе икономически мерки за подкрепа на бизнеса, като намали наемните вноски и освободи търговците от плащане на такси за тротоарно право. Това обаче доведе до огромни загуби за местния бюджет.

Мирослава Маркова, директор на Дирекция "Управление на собствеността" – Община Русе: Загубите са в размер над 200 000 лв. Наемите са намалени с 50-60% - наемните вноски, тротоарното право непрекъснато. Веднага, когато се обяви извънредното положение, постъпиха изключително много заявления. Веднага започнахме да комуникираме с хората и съответно да ги освобождаваме.

Иван Иванов, ст. експерт в отдел "Търговия" – Община Русе: Имаме сериозен спад в таксите, събирани за тротоарно право за паркоместа. Повече от 50 абонамента за паркоместа бяха прекратени, над 90 разрешителни за търговска дейност – всякаква, бяха прекратени, повече от 60 уведомления върнати. Това в общи линии обобщава ситуацията на криза в сектор "Търговия".

Загуби има и заради отменени масови събития, които досега са носили приходи на Общината. Само несъстоялият се Русенски панаир е лишил местната хазна от 40 000 лв.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотелиери и туроператори от Варна вече мислят как да върнат туристите за следващото лято
Хотелиери и туроператори от Варна вече мислят как да върнат туристите за следващото лято
НС ще гласува ветото върху закона за нерегламентирания превоз на пътници
НС ще гласува ветото върху закона за нерегламентирания превоз на пътници