НОВИНИ

Русенска IT компания спечели състезание по програмиране

bnt avatar logo
от БНТ
06:37, 20.11.2020
Чете се за: 01:55 мин.
Наука и технологии

Русенска IT компания спечели най-големия блокчейн хакатон в света Odyssey Momentum. Фирмата е разработила идентификатор за обмен на данни при сделки с недвижими имоти. Вече има договор с нидерландското правителство платформата да бъде използвана от държавни и частни институции в страната им.

Хакатонът Одисей Моментум е едно от най-големите в света състезания по програмиране, свързано с решаването на определени проблеми от различни сфери от живота – здравеопазване, сигурност при обмяната на данни при работата с информационни технологии, бизнес. Участвали са 105 екипа от 50 държави, които, освен че са разработвали 15 различни задачи, са обменяли и информация помежду си. Русенската IT компания е спечелила хакатона с разработката си на прототип за единен идентификатор на сгради.

"Целта е да се мигрира към нов стандарт за идентифициране на къщи, недвижими имоти, всякакви тип сгради. Този стандарт постепенно да бъде възприет от публичния сектор и от частния сектор. И на база на тези идентификатори участниците в процесите да могат да си обменят някакви данни. Да закачат съществуващи документи към този идентификатор, и да са абсолютно сигурни, че тази сигурност, която ние имаме от физическия свят, я пренасяме и към дигиталния свят", каза Емилиян Енев – съдружник в технологичната компания.

Идеята е, когато решим, например да си купим жилище, по-бързо и лесно да намерим информация за него. И вместо да обикаляме институциите – да ходим до кадастъра, за да установим точния адрес, например, а след това и до съда, за да видим дали не е ипотекирано, да намерим тази информация просто като седнем пред компютъра и влезем в платформата.

"На база на идентификатора тя да може със сигурност да провери тези данни, да се увери, че те са надеждни и точни, или пък да даде достъп до някакви други страни, които участват в този процес. По този начин, вместо да имаме някакви разпръснати документи и данни на различни сървъри, компютри, които може би не са потвърдени от определени институции, ние да можем в една по-сигурна среда, при по-бързо изпълнение на процеса, да проверим данните и всичко това да стане с огромно спестяване на време, енергия и средства", каза Емилиян Енев – съдружник в технологичната компания.

За да бъде използвана тази платформа обаче, различните институции трябва да са дигитализирали базата си данни. Засега тя се разработва, за да се ползва в Нидерландия - там степента на цифровизация е на много високо ниво.

"Ние ще изпълним пилотни проекти за нидерландски публични институции, техния кадастър, министерството на вътрешните работи. Наскоро те пуснаха като open source 3D модел на град Хага. Вижда се карта на целия град със сградите в 3D, триизмерно, с подробна информация за всяка сграда според масивите данни от кадастъра, много полезна и надежда информация. Така че смятам, което се случва като добри практики в тези страни е въпрос на време да стигне и до България", каза Емилиян Енев – съдружник в технологичната компания.

Кога обаче може да стане това е трудно за прогнозиране.

"България за съжаление изостава много в дигиталната инфраструктура, въпреки че IT секторът е силно развит. За мен това винаги е бил един от парадоксите – при толкова добри софтуерни инженери защо дигиталните технологии и прилагането им в обществото и бизнеса изостават толкова в страната ни. Може би манталитет, култура и най-вече политическа воля, бих казал", каза Емилиян Енев – съдружник в технологичната компания.

Към идентификатора за недвижими имоти вече има интерес от няколко държави освен Нидерландия. Целта е да стане глобален стандарт. И един ден да стигне и до България.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите решават дали РЗИ-тата да пращат СМС за карантина
Депутатите решават дали РЗИ-тата да пращат СМС за карантина
С 25% са паднали продажбите на новото Божоле
С 25% са паднали продажбите на новото Божоле