Ще затворят ли Благоевград за три седмици - "за" и "против" предложението

от БНТ
08:20, 20.11.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Регионални

В борбата с коронавируса и заради постоянно увеличаващия се брой на заразените хора и медици в Благоевград, общински съветници предложиха триседмичен локдаун в града. Предложението предизвика доста крайни реакции, представители на бизнеса заплашиха и с протести, ако то влезе в сила.

Ще се стигне ли до затваряне на Благоевград за три седмици – още не може да се каже, тъй като решението не е гласувано от общинския кризисен щаб. Заседанието му беше отложено и ще се проведе в сряда.

9 общински съветници учредиха COVID комисия, която да подпомага общинския кризисен щаб в Благоевград. Те излязоха с предложение за триседмично частично затваряне на града, което включва преустановяване работата на училищата, детските градини и на търговските обекти, с изключение на аптеки, банки и общински и държавни учреждения.

Д-р Павлин Янкулски, председател на COVID комисията, обвини кмета на Благоевград в нагнетяване на напрежението и подчерта, че създаденият от тях комитет е само в помощ на общинския щаб, но не може да взима решения.

"Влошава се епидемичната обстановка, цяло лято Благоевград е на първо място по установени заразоносители, виждаме какъв е натискът върху системата. Дали ще се реши да има тотално затваряне или по-диференцирани мерки, това е въпрос от компетенцията на щаба. Ние искаме да сме в полза на гражданите", заяви д-р Янкулски.

Д-р Цветозар Балабанов, общински съветник и член на комисията, заяви, че решенията в града се взимат еднолично и че е необходим локдаун, но не уточни за какъв период.

Кирил Илиев, общински съветник, подчерта, че от партия ГЕРБ спазват централната директива срещу пълен локдаун, за да няма икономически последици, въпреки че трябва да изведат акцента за здравето на хората на първо място, искат последователни мерки и адекватна реакция.

Кметът на Благоевград: Затварянето на града ще е пагубно за бизнеса

От консултативния комитет са предложили и други мерки, като извеждане на кръвна плазма, за което е осигурено и финансиране.

Кирил Илиев отправи и послание към съгражданите си: "Призовавам благоевдградчани, всеки, който може, да отдели от времето си, от възможностите си да участва активно в преодоляване на проблемите".

Кметът на града отхвърли предложението за пълен локдаун, защото стотици хора ще останат без бизнес, така ще бъде унищожен голяма част от дребния и среден бизнес.

Васил Димитров от Сдружението на хотелиерите в града изрази тяхната позиция, че са против пълното затваряне на Благоевград.

Гражданите също са с противоположни мнения за тази крайна мярка.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Споделеното" пътуване и ветото на президента - коментар на депутати от ГЕРБ и БСП
"Споделеното" пътуване и ветото на президента - коментар на депутати от ГЕРБ и БСП
Пациентските организации: Хората умират сами в къщите си без да стигнат до болниците
Пациентските организации: Хората умират сами в къщите си без да стигнат до болниците