НОВИНИ

Полфрийман вече може да напусне България

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:00, 20.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Година след като беше освободен предсрочно от затвора, австралиецът Джок Полфрийман вече може да напусне страната. Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени заповед на дирекция „Миграция" на МВР от 2011 г., с която му беше наложена забраната заради делото му за убийството на студента Андрей Монов.

Миналата година Полфрийман посрещна свободата след почти 12 години излежани в затвора от наложените му 20 за убийството на студента Андрей Монов. Първите му думи пред медиите тогава бяха пред центъра за временно настаняване в Бусманци, където австралиецът прекара близо две седмици заради противоречащи си забрани и заповеди относно правото му да напусне България.

Джок Полфрийман: Имам голямо доверие на българския народ. Истината е, че тези, които са ме защитили и са ми помогнали за 12 години, всички са били българи. Имам пълно доверие на тях и на българския народ да ме пази".

Ще се поднови ли делото срещу Джок Полфрийман?

След близо година съдебни спорове Полфрийман вече може да напусне България, тъй като ВАС е отменил заповед на дирекция "Миграция" на МВР от 2011 г., с която му беше наложена забраната, а от МВР отказваха да я отменят повече от година, след като Полфрийман вече беше освободен от затвора. Австралиецът отказа коментар. Адвокатът му обясни, че последната година е била тежка за клиента му.

Калин Ангелов, адвокат на Джок Полфрийман: Трудно протича животът му. Налага се да живее от подаяние. През тази една година не е имал възможност да работи официално, нито да успее да излезе, нито да има някакви сериозни планове за живота си. Неговото желание в крайна сметка е да има възможност той да живее в България."

Решението от днес на върховните съдии отново върна спомените на близките и приятелите на убития Андрей Монов за казуса "Полфрийман", превърнал се в един от най-коментираните съдебни процеси.

Димитър Кръстев, приятел на убития Андрей Монов: В неговия случай доста усилия бяха положени образът на този човек да бъде подменен и истината да се изкриви. Българин, убил в центъра на австралийската столица Канбера, няма да излезе след 10 години при 20 години дадени."

Според приятелите на Андрей предсрочното освобождаване на австралиеца е несправедливо.

Димитър Кръстев, приятел на убития Андрей Монов: Аз лично и други приятели на Андрей нямат усещането, че паметта на Андрей и неговото име беше защитено от българската държава. Дали ще напусне, аз се съмнявам, защото подозира, че в Австралия той ще е господин никой. Тук е доста притегателен образ за всякакви хора, които смятат, че той е герой в техните представи. Не вярвам, че той се е променил, така че да не застраши друг живот, поне да не бъде български."

За близките случаят не е приключил, тъй като Полфрийман трябва да изплати кръвнина от близо 400 000 лева.

Калин Ангелов, адвокат на Джок Полфрийман: В затвора така и не му позволиха да работи за пари. През последната една година също не му беше разрешено по никакъв начин да работи. Тепърва ще трябва да ги изплаща, но не може да очакваме от човек, който е влязъл на 21 години, да плати половин милион от джоба си.

Адвокатът на Полфрийман заяви, че засега австралиецът няма намерение да къса връзката си с България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поставят ни под карантина с обаждане, SMS или чрез мейл
Поставят ни под карантина с обаждане, SMS или чрез мейл
Традициите и ценностите в семейството на свещеник от Варна с шест деца
Традициите и ценностите в семейството на свещеник от Варна с шест деца