Разказ на пациент от COVID отделение: В стаите липсваха части от кислородни апарати

от БНТ
17:18, 20.11.2020
5135
Чете се за: 01:41 мин.
Още
Снимка: Архив

Пациент, лекуван от коронавирус в общинската болница "Св. Мина" в Пловдив, сигнализира в предаването на БНТ "България в 60 минути" за липсата на достатъчно кислородни апарати.

Здравното заведение от няколко седмици работи изцяло като COVID болница, но все още продължава нейното дооборудване, признаха от ръководството. От община Пловдив вече са изпратили писмо до Министерски съвет с искане за отпускане на средства за закупуване на допълнителна медицинска апаратура.

"Почти всички, които сме с COVID-19, имахме задух. Аз имах голямото щастие поне да бъда в стая с два апарата. В другите стаи липсваха, или липсваха част от компонента, за да се пусне кислородният апарат", разказва Мирослав Павлов от Раковски.

Той постъпва в болница "Св. Мина" на 12 ноември, няколко дни след като са открити първите 22 легла в преобразуваното в COVID Вътрешно отделение.

Мирослав Павлов, пациент: Предпоследният ден, преди да бъда изписан, бях преместен в друга стая, за да може друг човек, който има нужда, да дойде на моето място. Около мен имаше редовно хора, които пуфтяха, не можеха да дишат.

Криза в болниците: Недостиг на медици и болнични легла

От болница "Св. Мина" признаха, че имат проблем със специализираната медицинска апаратура и за момента работят с наличната.

Добрата новина е, че вече имат три респиратора, очакват още един от дарител. Предстои да бъде дооборудвана и кислородната инсталация.

Проф. д-р Петър Петров, управител на болница "Св. Мина": Не във всички стаи имаме накрайници с кислород, но работим по това. Експертна оценка е направена и очакваме по най-бързия начин да докараме до максималния брой легла кислород. По стандарт не се изисква до всяко легло кислород.

Премиерът Борисов: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!

В писмо до Министерския съвет от община Пловдив настояват за осигуряване на средства за закупуване на необходимата апаратура, за да функционира болницата като специализирана за лечение на COVID-19.

Тодор Чонов, зам.-кмет на Община Пловдив: Тази специализирана медицинска апаратура е от решаващо значение за спасяване на човешки животи. Всички знаем колко бързо се преминава от едно състояние в друго, колко бързо се развива болестта, така че медиците да бъдат оборудвани с всичко необходимо.

Обмисля се и друг вариант за допълнително финансиране на "Св. Мина" - помощ от съседните на Пловдив общини, от където има немалък брой пациенти.

Тодор Чонов, зам.-кмет на Община Пловдив: Към днешна дата около 35% от пациентите с COVID-19, преминали в болницата, са от съседните общини и продължава тази тенденция да се увеличава.

Подсилват капацитета на болниците в София, Пловдив, Благоевград, Бургас и Шумен

В момента в болницата са разкрити 90 легла, от понеделник по заповед на РЗИ леглата трябва да бъдат 137. Това изисква и допълнителен медицински персонал.

Мирослав Павлов, пациент: Те отговаряха за три етажа болни хора. Толкова малко персонал и въпреки всичко докторите, сестрите и санитарите толкова се стараеха миличките, преуморени.

Мирослав вече е изписан за домашно лечение, а в "Св. Мина" посрещат поредния пациент, който се нуждае от лечение.

Репортер: Златка Далчева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Емоционален пост на училищен директор от Карлово предизвика вълна от реакции и коментари
Емоционален пост на училищен директор от Карлово предизвика вълна от реакции и коментари
Психолог: Сигурен съм, че е имало сигнали за състоянието на майката от Сандански
Психолог: Сигурен съм, че е имало сигнали за състоянието на майката от Сандански