България остава на последно място по използване на високи технологии

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:02, 20.11.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

България се надява да получи 2,7 млрд. лева за изграждане на дигитална, пътна и жп свързаност по европейски инструмент. Според експерти и икономисти обаче, вече сме закъснели с проектите и те не гарантират достатъчно реформи.

Днес планът беше представен от вицепремиера Томислав Дончев и транспортния министър Росен Желязков на специална онлайн конференция.

Въпреки че сме известни с IT специалистите си, България остава на последно място в Европейския съюз по използване на високи технологии, показват данните на транспортното министерство.

Росен Желязков, министър на транспорта: В определени райони на страната едва 1% от домакинствата се възползват от високоскоростните технологии, което е много под средната стойност на Европа, там е около 20-25%.

Заради това и от министерството смятат да заложат във всяка европоръчка изискването при проектиране на строителство, ремонт и реконструкция на пътища да се полагат и елементи на електронните съобщителни мрежи.

Томислав Дончев, вицепремиер: Когато коментираме с вас след две-три години, например към 2026 г., когато ще отчитаме ефекта от изпълнението на плана, класацията и позицията на България да бъде много по-добра, което е важно. Наред с това е много по-важно да имаме висока удовлетвореност от потребителите, от всичко, което се е случило.

Бизнесът напомни и за електронното правителство като част от реформата.

Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк": Трябва да бъде довършена реформата в административното управление на България, така щото, министерствата да не бъдат тези феодални владения, първични разпоредители на бюджети, които не си говорят с другите такива.

Важно е и как се изпълняват проектите.

Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк": Когато пътувам със самолета от Истанбул до София отгоре аз виждам блестящите ленти на магистралите и всичко е страхотно, картината е радостна, но на другия ден, като се кача в колата си и отивам към Бургас, аз виждам, че тази същата лента е съвсем различна.

Русенска IT компания спечели състезание по програмиране

Недостатък на новия план според икономиста Георги Ангелов е, че в него е заложена само една реформа за 2,7 млрд. лева.

Георги Ангелов, икономист: Съжалявам, но няма да ни дадат тези пари с една единствена реформа, няма да стане това, този план идеята му е да направи структурна трансформация на икономиката, множество реформи и да се докаже, че те ще направят точно тази структурна трансформация.

Според икономиста също така трябва да се помисли и за по-бързо изпълнение на проектите, защото те ще имат много по-голямо значение ако се изпълняват още догодина, така ще помогнат на България да се възстанови от коронакризата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След повторното броене: Байдън печели и в Джорджия
След повторното броене: Байдън печели и в Джорджия
Жители на Силистра блокираха подстъпите към граничния пункт с Румъния
Жители на Силистра блокираха подстъпите към граничния пункт с Румъния