НОВИНИ

СЗО: Да не се използва ремдесивир за лечение на COVID-19

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:23, 20.11.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Европа

След като светът се запаси с медикамента ремдесивир - СЗО издаде препоръка антивирусният препарат да не се използва за лечение на COVID-19 в болница. Причината - няма категорични доказатлетства, че ремдесивир намалява смъртността или времето за възстановяване.

Условната препоръка, издадена от експертите на СЗО, се основава на данните от 4 международни клинични изпитвания, които включват повече от 7 000 пациенти с COVID-19. След прегледа на документацията, панелът медици и учени, прави заключения, че ремдисивирът, който се прилага венозно, следователно е по-скъп и сложен за използване, няма съществен ефект върху заболелите.

д-р Жанет Диаз, СЗО: "Това не доказва, че от ремдесивира няма полза, за това и препоръката е условна. Би могло да има някаква, макар и незначителна полза, при определени подгрупи, например. Ето защо, панелът препоръча включването на препарата в клинични изпитвания да продължи.

"Пфайзер" и "БиоНТек" съобщиха за 95% ефективност на ваксината им срещу COVID-19

Към момента антивирусният препарат е един от двата, официално одобрени за лечение на коронавирусна инфекция. Заключениeто на СЗО идва, след като водещи лекари и специалисти по интензивна грижа изказаха мнение, че антивирусни препарати не е подходящо да се използват при пациенти с тежка форма на заболяването. Изводите на експертите от СЗО поставят под въпрос и небходимостта от 500 000 дози ремдисивир, на стойност 1 милиард евро, поръчани от ЕС, пише Ройтерс.

Междувременно германската фармацевтична компания Байонтех и американският ѝ партньор Пфайзер подадоха документите за регистрация на ваксината си срещу коронавирус в Агенцията за храните и лекарствата в Съединените щати. Процедурата за одобрение е започнала в регулаторните органи на ЕС и във Великобритания. Надеждите са в САЩ ваксината да получи зелена светлина през първата половина на декември.

Въведоха вечерен час в Калифорния

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уудс ще играе със сина си в голф турнир
Уудс ще играе със сина си в голф турнир
България с две пети места на европейското по джудо в Прага
България с две пети места на европейското по джудо в Прага