Борисов инспектира площадката на газова станция "Расово", част от "Балкански поток"

от БНТ
11:42, 20.11.2020
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

В началото на декември ще приключи строителството на газовата компресорна станция "Расово" - част от проект "Балкански поток". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който посети площадката с изпълнителния директор на "Булгратрансгаз" Владимир Малинов.

На площадката ще бъдат монтирани три американски агрегата, а още четири - на другата станция "Нова Провадия". Общата инвестиция в двете станции е за 180 млн. евро.

Агрегатите ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери и ще отговарят на всички изискванията на екологичното законодателство.

Със завършването им газопреносната система на България ще стане независима и напълно диверсифицирана, обясни премиерът.

Направили сме инвестиция в компресори за 360 млн. лв., като по този начин имаме не само диверсификация, но и даваме възможност на българския бизнес и потребители на най-ниска цена да им се доставя газ и да се транспортира, заяви още Борисов.

Компресорните станции са ключови за реализацията на проекта "Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница". Линейната фаза на проекта също е в напреднала фаза на изграждане. Сама по себе си тя представлява истинско инженерно предизвикателство предвид тежката геология на места и трасето, което пресича множество естествени препятствия като реки, канали, дерета, автомобилни пътища, ж.п. линии и друга техническа инфраструктура.

Изпълнението на проекта не спря дори по времето на извънредното положение заради пандемията от COVID-19, като се работи при спазване на противоепидемични мерки, подчерта Борисов.

Наред с това се полагат сериозни усилия за опазване на културното наследство като с мащабни археологически кампании не се допуска унищожаването на археологически ценности при строителството на газопровода.

През настоящата и през изминалата година са проучени общо 87 обекта по трасето на Балкански поток, като най-важните резултати са от разкопките при с. Владиня и гр. Летница. Очаква се на голяма изложба в Националния археологически институт с музей на БАН да бъдат представени най-интересните находки от проучванията по Балкански поток.

Общият размер на направените разходи за археологически проучвания възлизат на над 18 млн. лв.

Както газопроводът, така и съоръженията към него, след въвеждането им в експлоатация ще бъдат част от газопреносната система на Република България. Реализацията на проекта е от съществено значение за утвърждаването на страната ни като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз като цяло.

Изграждането на "Балкански поток" цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна да окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ.

Като ключов проект за пазарната интеграция, "Балкански поток" ще допринесе за гарантиране на доставките на природен газ за страната и за региона, като същевременно ще допринесе за създаването реални условия за диверсификация на източниците и маршрутите и възможност за пренос на допълнителни количества природен газ за и през България.

Само преди пет месеца, за да се запознае с напредъка по изграждането на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница на посещение у нас по покана на министър-председателя Бойко Борисов беше сръбският президент Александър Вучич. Двамата лидери огледаха с хеликоптер разширението на българския газопровод в района на Летница, след което посетиха Велико Търново.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
И "Медицински надзор" проверява скандалния случай с починали пациенти в Пловдив
И "Медицински надзор" проверява скандалния случай с починали пациенти в Пловдив
Нови 5 случая на COVID-19 в Левски, дербито с ЦСКА под въпрос
Нови 5 случая на COVID-19 в Левски, дербито с ЦСКА под въпрос