ЕС може да одобри две от ваксините срещу COVID-19 още през декември

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:28, 20.11.2020
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Лидерите на страните от Европейския съюз не успяха да постигнат напредък по въпроса за Многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване. Полша, Унгария и Словения са против обвързването на евросредствата с върховенството на закона.

Евролидерите обсъдиха използването и взаимното признаване на резултатите от бързите антигенни тестове.

Урсула фон дер Лайен съобщи, че до сега Европейската комисия е сключила пет рамкови споразумения с производители на бъдещи ваксини и скоро очаква и още един.

"Пфайзер" и "БиоНТек" съобщиха за 95% ефективност на ваксината им срещу COVID-19

Според нея две от ваксините на - Пфайзер и БиоНТЕХ, и на Модерна биха могли да получат разрешение за употреба на европейския пазар още във втората половина на декември. От държавите членки се очаква да изготвят национални планове за ваксинация, а Брюксел ще представи разяснителна кампания за ползите от ваксинирането.

Брюксел сключва още един договор за ваксина срещу СОVID-19

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия: Важно е, че поставихме критерии за действието на бързите антигенни тестове. В момента на пазара се появяват много такива тестове и не всички са с еднакво качество. Важно да имаме бързи антигенни тестове, които имат чувствителност над 80%. Това означава - ако имате сто процента инфектирани хора, тестът трябва да установи заразата при повече от 80% от тях. Или при петима заразени тестът трябва да открие поне четирима.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет: През юни одобрихме с единодушие Многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване и трябва да останем единни. Този финансов пакет е от огромно значение за икономическото ни възстановяване и трябва да бъде одобрен възможно най-бързо... Повечето държави от Европейския съюз подкрепиха механизма за върховенството на закона, но няколко страни дадоха знак, че не могат да го подкрепят. Продължаваме дискусиите, за да намерим приемливо за всички решение.

Борисов: Приветствам предложението за изграждане на Европейски здравен съюз

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Български сумист с пета победа в Токио
Български сумист с пета победа в Токио
СЗО: Да не се използва ремдесивир за лечение на COVID-19
СЗО: Да не се използва ремдесивир за лечение на COVID-19