7 служители на болницата имат вина за случая с пациенти пред COVID отделение в Пловдив

от БНТ
15:22, 20.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

7 служители от Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив ще бъдат наказани след скандалния клип на изоставени пред COVID отделението пациенти, единият от които на кислородно дишане. Двамата мъже починаха по-късно. За случая ви разказахме първо в "По света и у нас". Лекар, двама санитари, шофьора на линейката и един административен служител ще бъдат уволнени, други двама ще получат предупреждения за уволнение.

И "Медицински надзор" проверява скандалния случай с починали пациенти в Пловдив

Вътрешната проверка в Университетската болница е показала, че виновните медицински лица са извършили нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинската помощ. И от клипа, изпратен до БНТ се вижда как двамата пациенти чакат на стълбите с багажа си да бъдат настанени в новооткрито COVID отделение на болницата - единият с кислородна маска, а другият легнал на стълбите. Близките им разказаха, че те са прекарали там повече от 40 минути, не е имало носилки, с които да ги качат до третия етаж, нито колички. По-късно и двамата пациенти от клипа са починали в отделението. Роднините и на двамата мъже казаха, че не са удовлетворени от наказанията.

Иван Лалев - син на Любчо Лалев: Доволен съм, че има седем уволнени, но мисля, че е малко това нещо, трябва да се види по-нагоре в системата защо се получават такива работи, защо никой не ги следи.

Атанас Господинов - син на Господин Господинов: Не знам коя е санитарката, защото санитарката, която е била в линейката е ходила и викала лекари, тя тичаше и се застъпваше и искаше да го приемат по-бързо, шофьорът съм абсолютно съгласен, че трябваше да бъде уволнен, на лекарите трябва да им се отнемат разрешителните, защото следващия път те ще отидат в друга болница и ще го направят същото. Те не трябва да практикуват вече тази професия.

В обхвата на вътрешната проверка в болницата попада и трети смъртен случай на мъж от 17 ноември, отново във злополучното COVID отделение, разкрито преди седмица в сградата на токсикологията. Продължава и проверката, назначена от областния управител.

Дани Каназирева - областен управител на Пловдив: Категорично компромиси няма да се правят, поверката ще бъде оповестена публично. Недопустимо е, че при една сравнително добра структура, в която всички са ангажирани, да имаме подобни случаи.

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" също проверява случая.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От Олимпиакос обвиниха ФИФА, че нехае за здравето на играчите
От Олимпиакос обвиниха ФИФА, че нехае за здравето на играчите
Клоп обвини грубостите и натоварения календар за контузиите в Ливърпул
Клоп обвини грубостите и натоварения календар за контузиите в Ливърпул