НОВИНИ

7 служители на болницата имат вина за случая с пациенти пред COVID отделение в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
15:22, 20.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

7 служители от Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив ще бъдат наказани след скандалния клип на изоставени пред COVID отделението пациенти, единият от които на кислородно дишане. Двамата мъже починаха по-късно. За случая ви разказахме първо в "По света и у нас". Лекар, двама санитари, шофьора на линейката и един административен служител ще бъдат уволнени, други двама ще получат предупреждения за уволнение.

И "Медицински надзор" проверява скандалния случай с починали пациенти в Пловдив

Вътрешната проверка в Университетската болница е показала, че виновните медицински лица са извършили нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинската помощ. И от клипа, изпратен до БНТ се вижда как двамата пациенти чакат на стълбите с багажа си да бъдат настанени в новооткрито COVID отделение на болницата - единият с кислородна маска, а другият легнал на стълбите. Близките им разказаха, че те са прекарали там повече от 40 минути, не е имало носилки, с които да ги качат до третия етаж, нито колички. По-късно и двамата пациенти от клипа са починали в отделението. Роднините и на двамата мъже казаха, че не са удовлетворени от наказанията.

Иван Лалев - син на Любчо Лалев: Доволен съм, че има седем уволнени, но мисля, че е малко това нещо, трябва да се види по-нагоре в системата защо се получават такива работи, защо никой не ги следи.

Атанас Господинов - син на Господин Господинов: Не знам коя е санитарката, защото санитарката, която е била в линейката е ходила и викала лекари, тя тичаше и се застъпваше и искаше да го приемат по-бързо, шофьорът съм абсолютно съгласен, че трябваше да бъде уволнен, на лекарите трябва да им се отнемат разрешителните, защото следващия път те ще отидат в друга болница и ще го направят същото. Те не трябва да практикуват вече тази професия.

В обхвата на вътрешната проверка в болницата попада и трети смъртен случай на мъж от 17 ноември, отново във злополучното COVID отделение, разкрито преди седмица в сградата на токсикологията. Продължава и проверката, назначена от областния управител.

Дани Каназирева - областен управител на Пловдив: Категорично компромиси няма да се правят, поверката ще бъде оповестена публично. Недопустимо е, че при една сравнително добра структура, в която всички са ангажирани, да имаме подобни случаи.

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" също проверява случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Олимпиакос обвиниха ФИФА, че нехае за здравето на играчите
От Олимпиакос обвиниха ФИФА, че нехае за здравето на играчите
Клоп обвини грубостите и натоварения календар за контузиите в Ливърпул
Клоп обвини грубостите и натоварения календар за контузиите в Ливърпул