НОВИНИ

Ще затворят ли кризисния център "Надежда"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:42, 20.11.2020
Чете се за: 02:01 мин.
Регионални

Кризисният център "Надежда" за деца, пострадали от насилие, затваря врати, поради невъзможност за справяне с многото проблеми с управлението му. За това алармират от фондация П.У.Л.С., които от година са доставчик на тази социална услуга. От общината обаче са категорични, че центърът няма да затвори врати, а просто ще бъде сменено управлението.

Първоначално общината сама ще ръководи дейностите в кризисния център, а след това ще обяви нов конкурс.

"В началото на 2020 година с много любов, желание и вяра отворихме Кризисен център за деца, пострадали от насилие, с приоритетно настаняване на деца, пострадали от трафик."

С тези думи, от фондация П.У.Л.С. започват отвореното си писмо, с което информират обществото за липсата на диалог и съвместна работа между институциите.

"Алармираме, че институциите помежду си не говорят, не работим заедно в най-добрия интерес на детето, а това много често, винаги и задължително означава да питаме детето, да знаем какво е преживяло това дете", каза Юлия Андонова, фондация П.У.Л.С.

Според хората от фондацията течовете, необезопасени места в центъра, мизерните режийни, недостатъчния и нископлатен персонал са само част от проблемите.

Най-сериозни всъщност са пропуските в подхода и отношението към пострадалите деца.

"И когато едно дете има нужда от повече време в кризисен център, не да казваме край законът казва 6 месеца, а в един случай може да се увеличи до 12, в друг не може. И точно тези вратички в закона, които за едни може, а за други не, много е важно самите специалисти да си даваме сметка и да работим заедно", каза Юлия Андонова, фондация П.У.Л.С.

Седалището на фондацията е в Перник и там също живеят деца, пострадали от насилие. За една година в център "Надежда" те все пак са успели да помогнат на 17 деца. От 8 месеца тук е и това младо момче, което припознава хората от фондацията като свои спасители.

Местоположението на центъра близо до "Лъвов мост", също създава допълнителни проблеми на фондацията, която все още управлява центъра, но от 1 януари преустановява своята дейност в общинския център.

"Центърът се оказа стратегически, на място, което е изключително достъпно за дилъри и трафиканти. За хора, които поставят в риск живота и здравето на децата. Това са деца, които са уязвими към насилие, цял живот са били експлоатирани, насилвани и са живели в мъка. Тези деца много лесно са локализирани от криминалния контингент и въвлечени в серия от злополуки и
инциденти", каза Юлия Андонова, фондация П.У.Л.С.

Затова и от общината вече търсят ново място, самостоятелна сграда, в която да бъде преместен центъра. Договорът с фондация П.У.Л.С. е за 5 години, но сега се налага да бъде прекратен и общината временно ще поеме функциите на социален оператор на услугата, докато подпишат договор с нова неправителствена организация.

"Столична община държи тази услуга и ще продължи да я управлява и да функционира, защото тя е в полза на децата, просто фондация П.У.Л.С. ще прекрати ролята си на доставчик", каза Мина Йовчева, дирекция "Социални дейности" в Столична община.

От фондацията се оплакаха, че след изпратено писмо до общината, в което описват проблемите и молят за съдействието, от институциите вместо да помогнат, изпратили поредица от проверки. Проверявали подписи и дали е прошнурована рапортната тетрадка.

"Ние сме правили неколкократно проверки там, те не са били с цел да накажат или да въдворят някакъв ред в услугата, препоръките са били само и с цел единствено да ги подкрепим и да видим как можем заедно да отстраним трудностите или нещата, които не отговарят на нормативната уредба и изисквания", каза Мина Йовчева, дирекция "Социални дейности" в Столична община.

Фондация П.У.Л.С. отново подчертават, че те не се отказват от изпълнението на социалната услуга, защото някой конкретно не се справя, а защото цялото общество не се справя с грижата за децата и е нужен градивен диалог, а не конфликти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МакКий отива на 17-0, за да стигне до финала на Grand Prix в лека категория
МакКий отива на 17-0, за да стигне до финала на Grand Prix в лека категория
Добри новини за Ливърпул! Ван Дайк започна тренировки
Добри новини за Ливърпул! Ван Дайк започна тренировки