НОВИНИ

Борисов: С "Балкански поток" ще имаме диверсификация и ниска цена

Александър Марков
от Александър Марков
18:29, 20.11.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

В началото на декември ще приключи строителството на газовата компресорна станция "Расово" - част от проекта "Балкански поток".

Това заяви премиерът Борисов, който посети площадката с изпълнителния директор на "Булгратрансгаз". Подготвя се и разширение на подземното газово хранилище в "Чирен", което може да се финансира със средства по инициативата "Три морета".

Компресорната станция "Расово" е важна част от проекта "Балкански поток", с който България постига реална диверсификация, обясни Бойко Борисов.

"Газопреносната ни система е абсолютно модернизирана, реверсивна, с най-добрите компресори, произведени в Щатите. Имаме възможност във всички посоки да транспортираме газ: от юг на север, от изток на запад, и обратно", коментира министър-председателят.

В станцията "Расово" и във втората, която се строи - "Нова Провадия", инвестицията е 360 млн. лв. В двете ще бъдат инсталирани седем най-модерни американски компресора.

"Това ни дава възможност да докарваме газ отвсякъде. И от нашия терминал, където имаме собственост в Александруполис: азерски, израелски, катарски, саудитски", допълни Борисов.

Паралелно със строителството на дългия 474 км "Балкански поток" и двете компресорни станции е в ход и подготовката за разширение на подземното газохранилище в Чирен.

"Това е едно от най-важните неща за всички газопроводи в момента - да има къде да съхраним, особено лятно време, когато газта е евтина, да вкараме повече газ в хранилищата", обясни Бойко Борисов.

Обемът за съхранение в Чирен ще бъде разширен от 500 млн. до 1 млрд. кубически метра газ, а на нагнетяване - от 5 до 10 млн. куб.м на ден.

"Тогава нашите компании могат да си напазаруват отвсякъде - от LG-терминала, от други газопроводи, които сме направили, и да си съхранят тук. Инвестицията ще е около половин милиард и ще се възвръща от таксите, които си плащат фирмите или дружествата, които тук ще съхраняват", каза още премиерът.

Хранилището е от значение за доставката на втечнен газ от терминала в Александруполис, в който България е акционер с 20%. Разширението на "Чирен" може да получи финансиране и по инициативата "Три морета".

"Това е и европейски проект и по инициативата "Три морета", изключително добър за диверсификацията", допълни Борисов.

Подготвителните работи за разширението трябва да приключат до март догодина. Средствата ще са по Механизма за свързване на Европа и може би от Международната финансова корпорация на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория представи новата си песен
Виктория представи новата си песен
Поставят ни под карантина с обаждане, SMS или чрез мейл
Поставят ни под карантина с обаждане, SMS или чрез мейл