Ключови сгради светват в синьо в Световния ден на детето

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:40, 20.11.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Общество

Днес отбелязваме Световния ден на детето, след подписването на конвенцията за правата на детето. По този повод ключови сгради светват в синьо с посланието да помислим за най-малките. Една от тях е НДК. Днес започва и кампанията на УНИЦЕФ "Глас за всяко дете".

6-годишната Алис знае сто думи, повечето са на английски. Използва ги рядко и само вкъщи. Денят й минава в редене на пъзели. Заради пандемията в момента Алис не ходи на училище. Майка й Рени е неотлъчно до нея, дори в час, когато посещава заниманията в предучилищното обучение.

"В град Русе в нито едно от училищата няма различни видове комуникатори, които да помагат на невербалните деца да се изразяват", разказва Рени Иванова.

Самотната майка е личен асистент на детето. Посещават психолог и логопед. Кампанията на УНИЦЕФ ще осигури комуникатор - таблет, който Алис ще може да управлява само с поглед.

"Може да покаже, а таблетът да изкаже това, което тя не може: как се чувства, от какво има нужда, защото след образованието липсата на реч понякога е доста сериозен проблем - било то дали нещо го боли детето, от какво има нужда, от какво е изнервено", допълва майката.

Различни усложнения в развитието не позволяват на около 25 000 деца да общуват пълноценно. Включването на децата с проблеми в общуването в образователната система е предизвикателство.

"Повече от 150 деца ще се възползват от устройствата, които са нужни за тях. Ще получат такива устройства, които са необходими за тях, те могат да са базови, символни или високотехнологични", обяснява Снежана Радева, консултант по програмите за ранно детско образование към УНИЦЕФ.

Средства, които наистина са необходими за всяко едно дете според неговите конкректни нужди.

Зад каузата на УНИЦЕФ застават известни личности.

"Децата с увреждания имат нужда да бъдат част от нашето общество", заявява Владимир Ампов - Графа.

Тази кампания има за цел именно по някакъв начин да помогне и да подготви самите преподаватели и учениците за интегрирането на тези деца в тази среда.

За едно дете, което има какво да каже, една секунда е много. А понякога една секунда може да промени целия му живот.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Най-бързият джобен уред за качеството на водата е изобретение на българи
Най-бързият джобен уред за качеството на водата е изобретение на българи
Майките от "Системата ни убива" с акция заради Закона за личната помощ
Майките от "Системата ни убива" с акция заради Закона за личната помощ