НОВИНИ

Виртуална среща на Г-20 в Саудитска Арабия за икономическите последици от COVID-19

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
12:38, 21.11.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Двудневна виртуална среща на върха на Г-20 започва днес в Саудитска Арабия. Централна тема са икономическите последици от пандемията. Очаква се удължаване на мораториума върху дълга, за да се подпомогнат най-бедните страни. Евросъюзът ще предложи споразумение за справяне с пандемиите в глобален мащаб.

Справяне с глобалната рецесия и управлението на процеса по възстановяване след овладяване на пандемията са в дневния ред на лидерите на 20-те най-развити икономики в света. Друга тема е закупуване и дистрибуция на ваксини, лекарства и тестове за бедните страни, които не могат да си позволят самостоятелно подобни разходи.

Евросъюзът ще призове за инвестиране на 4,5 милиарда долара в тази насока. Международен договор ще помогне за по-бърз и по-координиран отговор на глобалните пандемии, е позицията на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Сега най-уязвими са бедните и силно задлъжнели страни в развиващия се свят, посочи в навечерието на срещата генералният секретар на ООН.

"Развиващият се свят е в пропастта на финансова разруха и ескалираща бедност, глад и неописуеми страдания. Виждаме огромна дългова уязвимост, особено на икономиките, зависими от суровини и туризъм, включително страни със средни доходи и малки островни държави", заяви Антониу Гутериш.

Очаква се Г-20 да подкрепи план за удължаване на мораториума за обслужване на дълга за развиващите се страни с шест месеца до средата на следващата година. Облекчаването на дълга за Африка ще е основна тема на италианското председателство на Г-20 през 2021-ва година.

Евросъюзът ще настоява за нов импулс на реформите в Световната търговска организация на фона на предстоящата смята на американската администрация. Сегашният президент Доналд Тръмп предпочита двустранни търговски споразумения пред работа на равнище международни организации. Налице са и надежди за по-концентрирани усилия на Г-20 в борбата срещу климатичните промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп не успява да обърне вота в Мичиган и Джорджия
Тръмп не успява да обърне вота в Мичиган и Джорджия
Осем ранени при стрелба в търговски център в Милуоки
Осем ранени при стрелба в търговски център в Милуоки