НОВИНИ

Коледа в пандемия: Как в Европа ще посрещнат празниците

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:52, 04.12.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Шведските гимназии минават на дистанционно обучение за месец заради ръст на смъртните случаи в страната, свързани с коронавируса. Италия затяга мерките за празниците. От 20 декември до 6 януари се забранява движението между регионите.

Благословия от небето. В италианското градче Риети традиционната процесия в чест на Света Барбара беше заменена с "полет на святата статуя" над града с хеликоптер.

Със смесени емоции италианците приемат решението на правителството да забрани пътуването между различните региони по празниците.

Затварят най-малкото селище във Венето със 124 жители, а се позволява на 3 милиона души от град, колкото цял район, да се движат свободно, смята Лука Зая, губернатор Венето.

Не трябва да се изкушаваме да разхлабваме мерките. По празниците трябва да проявим най-голяма отговорност, заяви Франческо Бочия, министър по регионалните въпроси.

Църквите няма да дочакат Рождество Христово. На Бъдни вечер литургиите трябва да приключат до 20.30 часа, за да могат хората да се приберат по домовете си преди вечерния час, който започва от 22.00 ч.

За празниците в Испания не могат да се събират повече от 10 души. Властите смекчиха ограниченията. Досега събиранията бяха позволени само до 6 души. Разхлабване на мерките ще има и за 24 и 31 декември. Тогава вечерният час започва да действа по-късно.

Статистиката ще определи как французите ще посрещнат празниците. Страната е затворена до 15 декември. Ако дотогава броят на заразените за ден слезе под 5000, строгите мерки ще отпаднат. Ще остане обаче, да действа вечерният час. Той няма да е в сила единствено за 24 и 31 декември.

Засега не е ясно колко души ще могат да празнуват заедно в коледния ден, но е сигурно, че събиранията трябва да са приключили до 21.00 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън публично ще се ваксинира срещу COVID-19
Байдън публично ще се ваксинира срещу COVID-19
Д-р Румен Хичев от Вашингтон: Основният проблем в България е болничната инфраструктура
Д-р Румен Хичев от Вашингтон: Основният проблем в България е болничната инфраструктура