НОВИНИ

Как ще протече ваксинацията срещу COVID-19 у нас (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:04, 04.12.2020
Чете се за: 02:47 мин.
Още

Управляващите приеха и представиха Националния план за имунизация срещу COVID-19. Ясно е кой и кога ще бъде ваксиниран - безплатно и доброволно. Първи ще са медиците от предна линия.

В плана са записани 7 разработки на фармацевтични производители, от които две очакват решение на Европейската агенция по лекарствата до края на годината. Днес депутатите гласуваха временно да ги освободят от ДДС.

Ваксини срещу коронавирус у нас ще бъдат внесени тогава, когато получат разрешителни.

Ваксините ще бъдат напълно безплатни за хората. А дали да си поставят такава и от кой вид - всеки човек ще решава сам.

След като бъдат доставени у нас първите ваксини ще бъдат разпределени на няколко фази.

При първата фаза на ваксина ще подлежи медицинският персонал. Очакваният брой е над 240 000 души.

Ваксини ще могат да бъдат поставяни във втората фаза на персонала и настанените в социални институции, педагогическите специалисти и работещите във ферми за отглеждане на норки или общо около 112 000 души.

В рамките на третата фаза ще могат да се ваксинират тези хора, които поддържат дейности от обществения живот като например служителите във ВИК.

В следващата - четвърта фаза на ваксинация подлежат хората над 65 години и тези с хронични заболявания. Или около милион и 800 000.

Петата фаза обхваща уязвими групи от населението.

За да има стриктна организация по доставката и разпределението на ваксините из цялата страна - държавата е разделена на 6 района. За всеки ще отговаря по един директор на РЗИ, който ще организира логистиката.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви категорично: Страната ни е напълно готова с цялостната логистика по доставката, съхранението и разпределението на ваксините.

Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране, готови сме за първата доставка


Ваксини срещу COVID-19 у нас ще влязат след одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Mаг.-фарм. Богдан Кирилов - директор на ИАЛ: Ще бъде извършена детайлна, изключително подробна оценка, която ще даде гаранция, че ваксините, които ще бъдат използвани във всички държави членки отговарят на всички изисквания.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: България не сключва договори с нито една от фирмите. Договорите се сключват от ЕК.

Премиерът е категоричен: Страната е напълно готова логистично да посрещне първата доставка на ваксините.

Бойко Борисов - министър-председател: Дори и днеска или след един-два дена ние ще имаме достатъчно фризери със съответните възможности да ги разпръснем из цялата страна и да започнем ваксинация.

Готов е първият вариант на Националния план за ваксиниране (ОБЗОР)

За първите две ваксини оценки се очакват в края на тази и началото на следващата година. Ваксината ще стига при част от хората, а други като лекарите например - ще се имунизират в болниците.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Целият ресурс на държавата ще осигури и ще гарантира достъпът на всеки български гражданин до ваксина.

Хората ще могат да избират коя ваксина да им бъде поставена.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването Ваксината ще бъде безплатна за всички български граждани. Тя ще бъде доброволна и съответно доброволността предполага възможност човек да си избере.

За да няма неясноти - премиерът разпореди: специалистите да разясняват бързо и компетентно на обществото за ваксините. Да се направи стриктна организация.

Бойко Борисов - министър-председател: Щабът да знае - колко желаещи. Пирогов - примерно - 100-200-300 човека, за да има готовност. Кой ще ги ваксинира, как ще ги ваксинира. Особено за по-недоверчивите хора ние много ясно трябва да обясните, да видите коя ваксина за кого се препоръчва. Много внимателно и информация, информация, информация. Това, което знаем ние, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, в същия миг.

Който се имунизира - той ще бъде предпазен, казва доцент Кунчев.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Ако искаме обществото да бъде предпазено, трябва да достигнем 70-75% минимум, което е много трудна задача и логистично, и като желание на хората да се имунизират, но ние няма да отстъпим от решението тя да бъде доброволна и да бъде безплатна.

Заболеваемостта у нас намалява, но смъртността остава висока.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Положителните промени са в толкова начална фаза и толкова крехки, че не смеем да се зарадваме - казано директно.

НС даде "зелена светлина" на кабинета да купи 4 вида ваксини срещу COVID-19

Нека минат още две седмици, каза Борисов. И даде пример с Европейските държави като за пореден път подчерта, че мерките там са много по-тежки от тези у нас.

Бойко Борисов - министър-председател: Почнаха да не говорят така оптимистично за Коледа и Нова година. Ако някой даде учебник или учебно помагало за държава, която с една заповед без да се променя се е справила или се справя с пандемията, ще ми е интересно да я видя. Аз не знам по-либерални мерки дали има в пандемията от българските.

Броят на приетите в болница все още не намалява. А страната ни още е първа по смъртност в ЕС.

51% от леглата са заети и 40 % от леглата в интензивното също са заети. Най-сериозна е ситуацията в област Шумен - там 98% от леглата вече са заети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Половината от изследваните с антигенни тестове в Бяла са заразени с COVID-19
Половината от изследваните с антигенни тестове в Бяла са заразени с COVID-19
На летището в Брюксел вече се готвят за "цунами от ваксини"
На летището в Брюксел вече се готвят за "цунами от ваксини"