НОВИНИ

НС даде "зелена светлина" на кабинета да купи 4 вида ваксини срещу COVID-19

Николай Минков
от Николай Минков
18:05, 03.12.2020
Чете се за: 01:28 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС/Архив

Народното събрание даде зелена светлина на кабинета да купи 4 вида ваксини срещу коронавирус, които са одобрени от Европейската комисия. Това стана след бурни двучасови дебати, в които управляващи и опозиция влязоха в остър спор дали да бъде изслушан премиерът и дали ваксините са доброволни, безопасни и безплатни.

Още в начало на пленарния ден управляващи и опозиция се скараха, след като предложението на БСП да бъде изслушан премиерът, бе отхвърлено от мнозинството.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на БСП: Елате тук, господин Борисов, и обяснете на българския народ какво правите. Уплашен от ситуацията и отказващ да поеме отговорността за последиците от кризата, иска от нас, народните представители, да му подпишем празен чек и да ни ползва като индулгенция за това, което предстои - купуването на ваксини и ваксинирането срещу COVID-19. Когато цялото общество е настръхнало и когато е разделено, ние трябва да дадем на българите спокойствие, сигурност, прозрачност и информираност.

Планът за ваксинация е готов: Първи са медиците, служителите на МВР и хората над 70 години

От ГЕРБ обвиниха левицата, че политизират темата за ваксините и насаждат разделение в обществото.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Вашата обсебеност в желанието да видите министър-председателя тук, може да бъде обект на дълго психологическо изследване. Моля ви да не допускате и внушения, които, за съжаление, наистина има като последствие, защото само ако сме единни и не внушаваме страх на българските граждани като очакваме от това да имаме политически дивидент, само тогава може наистина да покажем един парламент, който се очаква от българските граждани.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят кабинета, но поискаха широка разяснителна кампания за ваксините.

Нигяр Джафер, депутат от ПГ на ДПС: При липса на специфично лечение, което така и не беше открито до този момент, ваксините отново ще върнат тази надежда. Ясно е обаче, че трябва да се направи много добър анализ за това до колко те са ефикасни и до колко те са безопасни.

Координационен съвет ще отговаря за изпълнението на ваксинационния план срещу COVID-19

Мнозинството отхвърли предложението на БСП изрично да се запише, че ваксината ще е безплатна и доброволна. Здравният министър отново увери, че тя няма да влиза в имунизационния календар и не е задължителна.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Ваксината ще се поставя след информирано съгласие от всеки един пациент, който пожелае да си я постави. Ваксината ще се поставя от лекар, който ще прецени какво е здравословното състояние на всеки един човек. Не отнемайте надеждата на българските граждани за ваксинация. Когато светлината загасне, е много по-тъмно, отколкото би било, ако не е била запалвана изобщо. Благодаря ви.

Със 107 гласа "за" и 19 "въздържали се" парламентът даде картбланш на кабинетът да закупи ваксините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теч на питейна вода в кв. "Победа" в Бургас. Пробити ли са умишлено тръбите?
Теч на питейна вода в кв. "Победа" в Бургас. Пробити ли са умишлено тръбите?
Дейвис се съгласи на петгодишна сделка с Лейкърс за 190 милиона долара
Дейвис се съгласи на петгодишна сделка с Лейкърс за 190 милиона долара