Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

След репортаж на БНТ: Безплатни PCR тестове за бездомниците в Русе преди настаняване

от БНТ
17:49, 03.12.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Регионални

След репортаж в "По света и у нас", в който ви показахме за изискването бездомните хора да бъдат настанявани в приюта в Русе след отрицателен PCR тест, който трябва те сами да платят, проблемът вече е решен. Създадена е организация социалните служби и Регионалната здравна инспекция да поемат разходите за изследването на хората от улицата.

За да се възползват от безплатния PCR тест, хората без подслон първо трябва да подадат молба за еднократна финансова помощ, което досега не се изискваше. Не е ясно обаче колко от тях биха го направили. Затова служители от "Социално подпомагане" в Русе се отзовават и на сигнали на граждани за бедстващи хора на улицата. След това бездомниците ще бъде издирени и тествани, увериха от Общината.

"Самото заплащане на тестовете става с тази молба за еднократна помощ, която се отпуска от дирекция "Социално подпомагане". Но имаме уверението на колегите от РЗИ, че ако имаме хора, които са на улицата, те могат да бъдат тествани. Няма как това да се случи в пълния обем на всички хора, но така или иначе приоритетно тия хора, за които ни бъдат подадени сигнали, ще бъдат тествани", каза Катя Петрова - директор на Дирекция "Социални дейности" - Община Русе.

По този начин 62-годишният бездомник Пламен Пенчев, за който до вчера приютът беше недостъпен, защото няма пари за изследване, вече ще може да се възползва от услугата.

"Няма, откъде да имам, аз нямам работа. От 27 години по улиците оцелявам", каза Пламен Пенчев.

В центъра за настаняване на бездомни все още има 12 свободни места. А хората, които ще оцеляват на улицата, могат да се възползват от Кризисната трапезария на БЧК, където ще получават всеки понеделник пакети с храна за една седмица.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дейвис се съгласи на петгодишна сделка с Лейкърс за 190 милиона долара
Дейвис се съгласи на петгодишна сделка с Лейкърс за 190 милиона долара
Таксиметрови шофьори в Бургас искат по-нисък патентен данък
Таксиметрови шофьори в Бургас искат по-нисък патентен данък