НОВИНИ

По време на пандемията: Бум на екологични къщи в Испания

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:03, 03.12.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Европа

Пандемията от коронавируса преобърна живота на хората по света. И не всички промени са стресиращи. Докато бизнесът страда от затварянето на икономиката, някои области процъфтяват. Ето пример от Испания - карантината накара мнозина да избягат от тесните апартаменти и да потърсят къщи с повече място, по-качествен въздух и възможност за екологичен живот.

В живота често важи принципът "всяко зло за добро", поне за онези, които могат да си го позволят. Мъчителната карантина в Испания по време на пандемията подтикна мнозина да сменят жилищата си, казва собственик на строителна компания.

Андер Ечевериа, собственик на строителна компания: Клиентите казват: "Виж, имам възможност да работя у дома и искам много светло работно пространство". Готови са дори да жертват площ. Правят по-малки къщи, но приоритетът е да бъдат здравословни и ефикасни.

Това променя из основи пазара на недвижимите имоти. Хората не търсят само пространство, а къщи от екологични материали. 90% от клиентите искат модерна вентилационна система, която пречиства ефикасно въздуха, както и други удобства.

Андер Ечевериа, собственик на строителна компания: Хората искат да имат и малка градина, за да могат да седнат на стол или да легнат на тревата. Така се откъсваш от сградата. В един апартамент, дори да излезеш на балкона, оставаш в нея.

За да избегнат риска от зараза, мнозина напускат средата, в която съседите им са твърде близо.

Анхел Кавас, собственик на компания за сглобяеми къщи: Продаваме повече къщи от миналата година. По време на карантината през март и април спряхме работа, но юли беше месецът с най-много продажби в историята на компанията ни.

В това несигурно време нараства търсенето на домове с енергийна автономия.

Анхел Кавас, собственик на компания за сглобяеми къщи: Сега прекарваме повече време у дома. Ако работим в градината, произвеждаме енергия с фотоволтаични панели и събираме дъждовна вода, ще бъдем почти независими. Това е нашата промяна в живота ни.

В бранша очакват тези тенденции да се развият догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозия в станция за отпадни води в Бристол, има жертви и ранени
Експлозия в станция за отпадни води в Бристол, има жертви и ранени
Радев призова Планът за възстановяване да не се превръща в средство за усвояване на финанси
Радев призова Планът за възстановяване да не се превръща в средство за усвояване на финанси