НОВИНИ

Радев призова Планът за възстановяване да не се превръща в средство за усвояване на финанси

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:27, 03.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Президентът Румен Радев призова Планът за възстановяване и устойчивост на България да не се превръща в средство за усвояване на финанси чрез саниране и строителство.

Той представи предложените от президентството проекти за модернизация на България, за прозрачно и ефективно управление, разработени от неговата администрация и експерти.

Според държавния глава правителството твърде рано е затворило общественото обсъждане на Плана за развитие на България.

Изразява съмнение, че от 29 ноември, когато е спряно обсъждането, до внасянето му на 30 април в Европейската комисия, правителството може да прави промени и да защити точно определени проекти.

Румен Радев: Също така вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено, в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове. Правителство, което няма да взема решения за изключително кратко време, в рамките на минути за милиарди, без достатъчно обосновки, без достатъчно информация, без ясни механизми.

Президентът изрази надежда, че към 2023 година, когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, вече ще са въведени конституционни, законови и организационни промени в посока на прозрачност и отчетност.

Румен Радев: Неведнъж съм споделял, че каквито и социални и икономически модели предлагаме, каквито и финансови средства да изразходваме те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени моделът на управление, докато не засилим гражданския контрол върху работата на правителството, докато не установим ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност в неговата работа, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите както с национални, така с европейски средства.

Сред проектите, предложени от Президентството по плана за възстановяване и устойчивост на България, е изграждане на Национален център за наблюдение, контрол и управление, както и изграждане на Център за ранно генетично-диагностична мрежа.

В Президентството представиха пет проекта за модернизация на България

Румен Радев: Ако човешкият живот наистина е ценност, ние трябва да имаме техническа система, която да позволява постоянен мониторинг на всички неблагоприятни факти, да позволява анализ и оценка на риска в изключително кратки срокове, да позволява предотвратяване на аварии, бедствия и катастрофи, кризи..., да насочим по-голямо внимание върху ранната диагностика, превенцията, навременната медицинска помощ, а не само върху болничната помощ и доставката на лекарства.

Президентът призова общественото обсъждане на плана за развитие да остане отворено по-дълго.

Днес стана ясно и че държавният глава не предвижда отлагане на предстоящите парламентарни избори. Очаква институциите да създадат необходимите условия за прозрачен, честен и безопасен за здравето на гражданите изборен процес.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По време на пандемията: Бум на екологични къщи в Испания
По време на пандемията: Бум на екологични къщи в Испания
Има ли проблем с прегледите при специалисти в Благоевград?
Има ли проблем с прегледите при специалисти в Благоевград?