НОВИНИ

В Президентството представиха пет проекта за модернизация на България

живо представят проекти модернизация българия президентството
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 03.12.2020
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

В президентската институция представят проекти за модернизация на България и за прозрачно и ефективно управление. Предложенията са направени в рамките на предвидения срок за обществени консултации по Проекта на План за възстановяване и устойчивост на Република България.

В обществото има амбиция и капацитет този план да бъде план за възстановяване на държавата, заяви в началото на представянето президентът Румен Радев.

Общественото обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост на Република България приключи на 29 ноември.

Румен Радев: В обществото има амбиция Планът за възстановяване и устойчивост на Р България да бъде план за възстановяване на държавата

"Взех решение в президентството не да представим поредното становище, а да внесем конкретни проекти към този план. Той не трябва да е поредното средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки. Този план е огромна възможност за модернизацията на България. Не само в икономиката, а в цялата обществена система", каза още държавният глава.

Румен Радев изрази вяра, че ще има правителство, което ще иска да работи за цялото общество.

"Вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове. Правителство, което няма да взема решения за изключително кратко време, в рамките на минути, за милиарди без достатъчно обосновка и информация. Убеден съм, че ще имаме правителство, което с тези амбиции ние трябва да направим така, че да разполага със съответните технологични инструменти, информационна база и механизми да взема научнообосновани решения на базата на научни анализи. Това е целта, която си поставям", подчерта той.

Ако искаме този подход да успее, трябва да имаме ясни принципи и цели, които да ни водят към модерна, демократична и европейска България, каза президентът и обобщи, че проектите, които се предлагат, са една стъпка в тази посока.

Проектите са разработени в тясно сътрудничество с експерти в съответните области. Подробното им представяне и основните цели след реализацията им може да прочетете ТУК

Предлага се:

- Създаването на Национален център за наблюдение контрол и управление.

- Изграждане и развитие на мултифункционален младежки образователен комплекс за наука и иновации.

- Разширение на ПАВЕЦ мощностите в България с цел по-добро балансиране на електроенергийното производство от ВЕИ и по-пълноценно използване на водния ресурс на страната.

- Проучване на възможностите за пълноценно използване на геотермална енергия и изграждане на две пилотни, ниско-температурни геотермални централи.

- Създаване и развитие на Регионална генетично-диагностична мрежа с Координационен център по биобезопасност за осигуряване на националната биосигурност, научен и иновационен капацитет в областта на ДНК/РНК технологиите.

- Създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФСки се готви за домакинството на две големи прояви
БФСки се готви за домакинството на две големи прояви
Медицински сестри от детски градини в Сандански станаха доброволци в "Югозападна болница"
Медицински сестри от детски градини в Сандански станаха доброволци в "Югозападна болница"