НОВИНИ

Управляващите предлагат: Прокурор, който да разследва главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:10, 03.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Прокурор, който да разследва главния прокурор предлагат управляващите. Депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти внесоха в парламента промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

През тази година, както от Еврокомисията, така и от Венецианската комисия препоръчаха да се въведе механизъм за разследването на обвинител номер 1.

Това е втори опит за тази година да се създаде механизъм за разследване на евентуални престъпления, извършени от главния прокурор.

Първото предложение беше това да се прави от шефа на Инспектората във Върховната прокуратура, който да се избира от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Този вариант беше скептично приет както от експерти, така и от Венецианската комисия, като основната забележка беше възможността за зависимост от главния прокурор.

Междувременно Конституционния съд излезе с тълкователно решение, което казва, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор. Според конституционните съдии в момента, в който се образува разследването - прокурорът става абсолютно независим и неговите актове не могат да се контролират от главния прокурор. Така се стигна до днешното предложение на управляващите.

Предложението на управляващите е прокурорът, който ще разследва главния прокурор да има минимум 12 години магистратски стаж - т.е. да отговаря на изискванията за прокурор във Върховната касационна прокуратура или съдия във Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Освен това трябва да има статут на несменямост, последната му атестационна оценка да е "Много добър" и през последните пет години да не са му налагани дисциплинарни наказания.

Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ: Право да предлагат прокурор, който ще разследва главния прокурор ще имат минимум шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. А самият избор на прокурора, разследващ главния прокурор ще се прави от Пленума на ВСС.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще избира кандидата с обикновено мнозинство, така няма опасност едната от колегиите да блокира избора. Актовете на прокурора, който ще разследва главния прокурор ще подлежат само на съдебен контрол.

Красимир Ципов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: Делата за престъпления извършени от главния прокурор ще бъдат подсъдни на Специализирания наказателен съд.

Освен това прокурорът, който ще разследва главния прокурор няма да бъде подчинен на обвинител номер едно и спрямо него главният прокурор няма да има функции на методическо ръководство.

Красимир Ципов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: По този начин смятаме, че ще отговорим на всички препоръки, които през тази година получихме както от ЕК, така и от Венецианската комисия. Ще изпратим в близките дни този законопроект за становище на Венецианската комисия, като молбата ще бъде да се произнесат в разумни, но за сметка на това кратки срокове. Като идеята е веднага след като получим становището да бъде приет законопроектът.

Ако законът бъде приет, в едномесечен срок ще трябва да бъдат издигнати кандидатура за прокурор по разследването на главния прокурор, а в 3-месечен срок Висшия съдебен съвет да избере един от кандидатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Няма пострадали българи при аварията в Бристол
МВнР: Няма пострадали българи при аварията в Бристол
Експлозия в станция за отпадни води в Бристол, има жертви и ранени
Експлозия в станция за отпадни води в Бристол, има жертви и ранени