НОВИНИ

Готов е първият вариант на Националния план за ваксиниране (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:51, 03.12.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Първият вариант на Националния план за ваксиниране вече е готов. Първо ще бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите и служителите на МВР. Втората група ваксинирани ще са хората над 70-годишна възраст.

Детайлите ще бъдат уточнени до петък, когато правителството трябва да го одобри.

Планът за ваксините вече е готов на чернова. Остават някои детайли, но 100% е сигурно:

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Всеки, който желае доброволно и безплатно да си я постави - да може да си я постави - това се иска от вас, проф. полковник Гигов.

Дори ваксините да дойдат утре, страната ни вече знае как да ги разпредели, увери началникът на новия Щаб за имунизациите.

Проф. д-р Красимир Гигов, началник на Координационния съвет за ваксините: Първите групи това са тези, които са в непосредствена близост с болните - лекари, сестри, санитари.

Бойко Борисов: Там са шофьори на линейки, нали, всичко, което...

Проф. д-р Красимир Гигов: Да, всичко, което е обвързано. Включително тук са и служители на МВР. Второ, това ще бъдат групи на хора, които са над 70 години.

По предварителен план държавата ще бъде разделена на 7 региона.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Да бъдат разположени отговорни РЗИ-та, които отговарят за целия регион. С ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в региона.

А в случаите, в които цели групи трябва да бъдат ваксинирани - ваксината ще отива при тях.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Обсъждаме варианта да направим и мобилни екипи там, където това е наложително, да се отиде с по-голяма група ваксинирани - например домовете с възрастни хора и училищата.

Все още обаче в училищата ще могат да бъдат ваксинирани единствено пълнолетните.

Акад. Богдан Петрунов, имунолог: Децата засега са изключени. Това е също един сериозен проблем за в бъдеще. Ще има ли ваксина за децата?

Европейската агенция по лекарствата продължава проверките на ваксините и ще обяви решението си на 29 декември. Но още преди него, европейските държави се оборудват с фризери и хладилници за ваксините, защото предварителните данни са обнадеждаващи.

Акад. Петрунов разяснява за ваксините срещу COVID-19: Могат ли да се ваксинират хора с автоимунни заболявания?

Акад. Богдан Петрунов, имунолог: Аз лично казвам - аз ще се ваксинирам. Аз вярвам на това, което ще реши Европейската медицинска агенция, което ще реши Агенцията по храните и лекарствата на САЩ - и ако то е положително и разрешат ваксината, аз лично казвам, че ще се ваксинирам веднага.

А дали освен безвредни ваксините ще са и ефективни - отговорът на този въпрос, според академика, ще бъде ясен след 2 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 000 души в Русия вече са ваксинирани срещу COVID-19
100 000 души в Русия вече са ваксинирани срещу COVID-19
Борисов честити 14-ия рожден ден на ГЕРБ
Борисов честити 14-ия рожден ден на ГЕРБ