НОВИНИ

Как се грижат за бездомните в Пловдив?

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 03.12.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Регионални

В приюта за бездомни хора в Пловдив в момента има 14 свободни места от общо 25. Почти пълен е и новооткритият център за временно настаняване за деца и семейства.

Общината и РЗИ помагат на хората с финансови затруднения да си направят задължителния PCR тест, който се изисква за постъпване в социално заведение.

Сред потребителите в центъра за временно настаняване за деца и семейства е и баща на шестокласничка. В момента мъжът е без работа и помага на дъщеря си при дистанционното обучение. При постъпване в социалното жилище не са имали възможност да платят задължителните PCR тестове, които се изискват.

В средата на ноември общината е направила среща с РЗИ, дирекция "Социално подпомагане" и МВР и са набелязани конкретните стъпки на действие при настаняване на нуждаещи се хора, останали без дом.

Мирослава Гечева, управител на Център за временно настаняване-Пловдив: Наскоро настанихме двама души, които бяха изпаднали в неравностойно положение - възрастна жена и сина ѝ. От РЗИ ни съдействаха за тяхното тестуване.

Вили Главчева, социален работник в приюта за бездомни лица, Пловдив: Спешни настанявания също могат да бъдат осъществени, тъй като ние сме обособили стая за изолатор.

В приюта и центъра за временно настаняване не приемат хора с грипоподобни симптоми, за да бъдат предпазени другите потребители.

Георги Титюков, зам.-кмет „Социални дейности", Пловдив: Човек, който видимо има някакви грипоподобни симптоми, няма как да бъде настанен в някакъв вид социална услуга, да зарази всички останали, той трябва да бъде лекуван по стандарта, който е. Няма медицински лица.

Ако бездомен човек със симптоми бъде намерен от полицията на улицата, веднага се уведомява Спешна помощ, за да бъде настанен за лечение.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов честити 14-ия рожден ден на ГЕРБ
Борисов честити 14-ия рожден ден на ГЕРБ
Борисов изпрати съболезнователна телеграма по повод кончината на Валери Жаскар д’Естен
Борисов изпрати съболезнователна телеграма по повод кончината на Валери Жаскар д’Естен