НОВИНИ

Акад. Петрунов разяснява за ваксините срещу COVID-19: Могат ли да се ваксинират хора с автоимунни заболявания?

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 03.12.2020
6169
Чете се за: 01:27 мин.
Още

150 ваксини се разработват в момента по света, от тях 4 са представени на Агенцията за лекарствени средства в ЕС за одобрение. До 18.00 ч. вчера нямаше съобщение, че някоя от тях е одобрена. На 29 декември е заседанието, на което ще се реши окончателно. Това обясни в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" имунологът акад. Богдан Петрунов.

Ние нямаме друг избор за ваксинирането, трябва да бъдем достатъчно сигурни, че най-малкото няма да навредим. Очевидно, събраните досега данни показват, че това е така
за тяхната ефективност. Аз съм много въздържан, доколко е така, ще може да се каже след месеци, години, обясни академикът.

Той обаче подчерта, че ще се ваксинира, тъй като вярва в Европейската агенция за лекарства.

50% да има ефективност ваксината, тя ще допринесе много за изграждането на колективния имунитет, за да подтиснем инфекцията. След 2 години обаче ще знаем как се е развил целият този процес, смята акад. Петрунов.

Доц. Ангел Кунчев: Имунизацията срещу COVID-19 ще започне след Нова година

При ваксината на "Пфайзер" не се вкарва нищо "живо" а една изкуствено създадена РНК. При "Астра Зенека" се използва доброкачествен вирус, който влиза в организма и създава една автоимунна реакция. И двата подхода имат слаби и силни страни, допълни академикът.

Ваксините ще могат да се съхраняват спокойно, при положение, че не се появи мутация, както става при грипните вируси и се налага да се ваксинираме всяка година, допълни акад. Петрунов.

Решението на правителството да се създаде логистичен център или комисия за този въпрос, е изключително важно. Много сериозен въпрос е за начина на съхраняването на ваксината при минус 70 градуса и най-вече на по-ниско ниво - в РЗИ и при личните лекари. Най-сериозният въпрос е как ще стане логистиката. Аз не се наемам да дам решение, това зависи от възможностите на Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

Проф. Гигов е отличен организатор, смятам, че той ще намери правилното решение, коментира акад. Петрунов относно оповестените вчера решения за ваксинацията у нас.

Автоимунните заболявания са обект на постоянно наблюдение и не можем да обобщим за кои може да се прави имунизация и за кои не. Това зависи от решението на лекаря, който лекува и знае състоянието на болния. Да се генерализира е несериозно, категоричен е академикът.

И при хората с трансплантации принципно няма противопоказания, но пак това трябва да бъде решено от лекуващия лекар, допълни той.

Много важно е да изчакаме до 29 декември, да видим решението на Европейската лекарствена комисия, заяви още веднъж акад. Петрунов.

Вижте целия разговор с акад. Богдан Петрунов във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани апелират за разкриване на център за даряване на кръвна плазма в Благоевград
Граждани апелират за разкриване на център за даряване на кръвна плазма в Благоевград
Земетресение със сила 5 по Рихтер разтърси Турция
Земетресение със сила 5 по Рихтер разтърси Турция