Защо при положителен антигенен тест нямаме право на направление за PCR

от БНТ
07:30, 03.12.2020
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Защо ако представим положителен антигенен тест, не можем да получим направление за PCR тест от личния си лекар - това коментира в "Денят започва" по БНТ адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

НЗОК разполага с ограничен ресурс и не може да издава направление за PCR на всички, обясни Петрова. PCR и антигенните тестове обаче няма как да бъдат приравнени, те изследват различни неща, но безспорно, антигенните тестове могат да бъдат ползвани, категорична е адвокат Петрова.

При нас парадоксът идва от това, че във всяка една ситуация се изисква PCR тест, който да верифицира дали човекът е заразоносител. Един от най-големите проблеми е, че е възможно да има фалшиво отрицателен тест и човекът да не може да бъде настанен в COVID звено, въпреки че е със симптоматика, обясни адвокатът.

Тя допълни, че продължава да получава сигнали за множество нередности в здравната система относно приема на пациентите. До мен достигат и сигнали, че особено в провинцията, все още има липса на защитни облекла, каза адвокат Петрова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как минава едно дежурство в COVID отделение - разказ от първо лице
Как минава едно дежурство в COVID отделение - разказ от първо лице
Има ли още опашки за направления пред РЗИ-Благоевград
Има ли още опашки за направления пред РЗИ-Благоевград