НОВИНИ

Каква е концепцията за Благоевград през следващите 20 години

bnt avatar logo
от БНТ
06:38, 03.12.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Концепция за развитие на Община Благоевград за предстоящите 20 години разработват експерти. Основната идея е да се създаде свободна икономическа зона Благоевград. Подобен подход за развитие не е прилаган до момента от нито една община у нас. Практиката обаче е позната в други европейски страни.

Проф. Димитър Тадаръков се е заел със задачата да разработи новия метод за развитие на Благоевград, който според думите му е нестандартен и уникален за България.

Свободната икономическа зона, която се планира да се създаде, е съвкупност от административни, икономически, данъчни и други промени, които да направят областта привлекателна и изгодна за инвестиции. Например, от данъци за срок от 5 години могат да се освободят предприемачите, направили инвестиции за над 5 млн. лева.

Проф. Димитър Тадаръков: Защо ги освобождаваме временно? Защото тези инвестиции след време ще донесат съществен принос в бюджета на общината. Те ще се развиват и след първата или петата година приходите, които ще дойдат в тази община с визия ще се увеличават. Те ще бъдат различни за различните периоди.

Сн. БГНЕС

Друга възможност е да се намалят с 50% някой такси – за издаване на разрешение за строеж или при покупко-продажба на терени например. Проф. Тадаръков е категоричен, че това може би ще намали приходите на общината за известен период от време, но ще доведе до печалба в бъдеще.

Инж. Румен Томов – кмет на Благоевград: Това е дълъг процес и не става от днес за утре, но трябва да се сложи началото, за да се върви нанякъде. Иначе само да сменяме плочки и асфалт по улиците няма как да се получи да вървим напред. На нас ни трябва производство, на нас ни трябва добър бизнесклимат, за да има работни места.

Концепцията за развитие на Благоевград все още се разработва и ще остане отворена за нови идеи през следващите 20 години. За да се реализира обаче е необходима подкрепа и от държавните органи.

Проф. Димитър Тадаръков: В свободните икономически зони, каквито искаме да направим и на ниво област, действащите сегашни закони ще трябва да бъдат трансформирани с помощта на държавата и на парламента, но общината ще може, ще иска и ще се бори за това. Сигурно и други общини след Благоевград могат да изберат този подход, нестандартен.

Според проф. Тадаръков началото на новия подход за развитие трябва да се постави с изграждането на свободна индустриална зона първо в Благоевград, а след това и в другите големи градове от областта. За създаването на такива зони обаче са необходими между 3 и 5 години.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в болница в Москва, има загинали
Пожар в болница в Москва, има загинали
Грейна Коледната елха пред Капитолия
Грейна Коледната елха пред Капитолия