Няма дарители на кръвна плазма в Бургас

от БНТ
22:04, 02.12.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Здраве

Недостиг на дарители за животоспасяваща кръвна плазма в Бургас. Отделението по трансфузионна хематология започна кампания за взимане на кръв от преболедували COVID-19 пациенти. В първия ден обаче желаещи липсваха.

Георги е единственият доброволец до момента, който дарява кръв за лечебна плазма в Бургас. Преболедувал е коронавирус през октомври. Вече е здрав и решил да помогне на пациенти в тежко състояние.

"Чухме, че има такъв недостиг. Надявам се да помогна на някой. По принцип нямах намерение, защото доста често се случва да идвам да давам. Мислих да си направя една пауза. Може би една година щях да спра малко да давам и после пак, но така реших", каза Георги Ангелов.

Даряването на кръвна плазма е стандартна процедура, която отнема около 7 минути. Задължително условие е доброволците да бъдат напълно здрави, както и да са минали 40 дни от направения им положителен PCR тест.

Проблемът с недостига на животоспасяваща кръвна плазма се оказва доста сериозен. Медиците признават, че често има пациенти в тежко състояние, които не могат да бъдат лекувани.

"Имали сме няколко такива пациенти. Когато искането дойде при нас, ние веднага започваме издирване на такава плазма във всички ЦТХ-та, в които тя се произвежда. Когато ни откажат и от четирите места ние на практика няма откъде да вземем", каза д-р Людмила Желязкова, началник на Отделение по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас.

От Кръвния център отправят призив за кръводарители, като се надяват през следващите седмици да имат достатъчно плазма от всички кръвни групи. Кампанията ще се провежда през ден, а пациенти, преболедували коронавирус, ще бъдат с предимство.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кристиян Цветанов е европейски шампион по бокс
Кристиян Цветанов е европейски шампион по бокс
Екатерина Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион
Екатерина Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион