НОВИНИ

Ресторантьор от Кюстендил не е съкратил никой от персонала си въпреки COVID кризата

bnt avatar logo
от БНТ
21:28, 02.12.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Бизнес

Ресторантьор от Кюстендил не е съкратил нито един човек от персонала си въпреки редицата ограничения в работата заради пандемията от коронавирус. Станислав Георгиев е получил подпомагане по мярка 60/40 по време на извънредното положение в началото на годината. Сега обаче не е сигурен дали ще бъде допуснат до кандидатстване по други програми.

Станислав Георгиев се занимава с ресторантьорство от 9 години. Има заведение за хранене в Кюстендил, в което работят около 50 души. През март, когато в държавата беше обявено извънредно положение, ресторантите затвориха, Станислав успява да запази целия си персонал.

"Ние бяхме одобрени за мярката 60/40, аз лично кандидатствах за нея, за да запазя работната ръка. Но имаше месец и половина, в който мярката я нямаше. И тази мярка 60/40 тя е насочена към персонала и тук става въпрос, че ние при неработещи заведения трябваше да плащаме. Получава се така, че разходът за един работник се делеше 50% от работодателя, 50% от държавата. През този месец и половина, през който се чудеха какво да правят управляващите, стана така, че много от нас съкратиха своя персонал и ги сложиха на борсата, много от нас им дадоха платените отпуски. И това наложи много от колегите след това да не могат да кандидатстват по другите мерки, които се направиха", разказа Станислав Георгиев.

Сега, когато отново има ограничения, свързани с работата на заведенията за хранене, Станислав не е сигурен по кои мерки ще може да кандидатства заради изисквания, свързани с оборота на заведенията.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ники Михайлов: Казах на момчетата, че ни остават пет мача, в които ще гоним пет победи
Ники Михайлов: Казах на момчетата, че ни остават пет мача, в които ще гоним пет победи
Затопляне на времето в следващите дни
Затопляне на времето в следващите дни