НОВИНИ

След проверки: Закриват 28 от 30 институции за хора с умствени увреждания

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:24, 02.12.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

28 от домовете за хора с умствени увреждания ще бъдат закрити. Властите у нас са били сезирани от експертите на Съвета на Европа за ситуацията в домовете и болниците за хора с психични проблеми още през лятото. Това съобщи социалният министър Деница Сачева.

Заедно с административната прокуратура вече е направена проверка в повече от 30 институции за хора с умствени увреждания.

Пред "По света и у нас" назначената за представител на страната ни в Съвета на Европа Мария Спасова съобщи, че предстои Комитетът на организацията да разгледа доклада през март.

Едно от най-притеснителните заключения на експертите на Съвета на Европа е, че единствената промяна от 2005 г., когато е било предишното им посещение, е подобряването на битовите условия само в трите държавни психиатрични болници. За 15 години нито една от другите препоръки не е изпълнена.

Мария Спасова, постоянен представител на Република България към Съвета на Европа: Държавата трябва да обърне сериозно внимание на тези въпроси. Те не са наистина нови и България е в групата държави, които имат системен проблем. Констатациите са много сериозни. Те отразяват един продължителен процес, отразяват системност и тежест на ситуацията в тези домове.

Закриват социалните домове в Куделин и Говежда

Още през лятото социалното министерство е уведомило Върховната административна прокуратура за всички проблеми, които експертите на Съвета на Европа са установили по време на посещението си в социални домове и болници за хора с психични проблеми. Съвместни екипи веднага са проверили над 30 подобни институции и са категорични, че 28 от тях трябва да бъдат затворени.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: За съжаление, това което можем да констатираме, че действително има такива домове, в които условията са наистина крайно неприемливи. Още през лятото, в края на август, направихме проверката. Взели сме решение домовете в Куделин и в Говежда да бъдат закрити. Пренасочваме в момента хората от там. Вероятно дома в Цар Самуил ще бъде закрит на втори етап през следващата година. А що се отнася до персонала, той не е добре обучен, за да може да работи с такива хора.

Ако иска да избегне санкции, страната ни ще трябва бързо да изпълни всички препоръки за грижата, лечението и защитата на правата на хората с психични проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват кмет от Бургаско за изчезнали пари за дърва
Разследват кмет от Бургаско за изчезнали пари за дърва
Болезнена история: Мъж, загубил сина и съпругата си от COVID, се бори за живота на другото си дете
Болезнена история: Мъж, загубил сина и съпругата си от COVID, се бори за живота на другото си дете