НОВИНИ

Ще има ли нова кредитна ваканция у нас

Николай Минков
от Николай Минков
19:40, 02.12.2020
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Българската народна банка удължава до 31 март 2021 г. мораториума върху кредитите на засегнатите от COVID кризата. Предишният срок изтече на 30 септември.

Решението на БНБ е взето, след като Европейския банков орган отново разреши на националните трезори да предоставят нова "ваканция" върху погасяването на заемите на клиентите, пострадали от кризата заради втората вълна на епидемията.

Европейският регулатор въвежда две ограничения - "погасителната ваканция" ще бъде само за 9 месеца, а банките трябва да представят планове за оценка на кредитите, които подлежат на гратисен период, дали да са неизпълнени.

На базата на тези указания БНБ има право да утвърди евентуален нов проект на Асоциацията на банките в България за удължаване на частния мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19.

От Министерството на туризма също реагираха и уточниха, че фирмите в туристическия бранш и бизнесът в България вече могат да разсрочват кредитите си до 31 март 2021 г. Туризмът е сред секторите, пострадали най-много от пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски победи Локо Пловдив в повторния дебют на Стоянович
Левски победи Локо Пловдив в повторния дебют на Стоянович
Шофьорът от Трир, убил петима души, е бил пиян
Шофьорът от Трир, убил петима души, е бил пиян