НОВИНИ

БНБ удължава до 31 март 2021 г. мораториума върху кредитите

bnt avatar logo
от БНТ
15:42, 02.12.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Европейският банков орган взе решение да реактивира Насоки EBA/GL/2020/02 относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити с нов краен срок на прилагане на мораториума 31 март 2021 г., заместващ предходния краен срок 30 септември 2020 г.

Максимално допустимият срок на отсрочванията е девет месеца, като този срок включва и срока на вече одобрено отсрочване по съответната експозиция, съобщиха от БНБ.

Управителният съвет на Българската народна банка на свое заседание от 2 декември 2020 г. реши, че ще спазва гласуваните от Европейския банков орган Насоки EBA/GL/2020/15 за изменение на Насоки EBA/GL/2020/02 относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити, прилагани с оглед на кризата, предизвикана от COVID-19.

На база на гласуваните в ЕБО насоки и съобразно определените в тях условия БНБ отново има правната възможност да разгледа за утвърждаване евентуален нов проект на Асоциацията на банките в България за удължаване на частния мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19.

Наблюдава е повторно ускорено разпространение на пандемията, което доведе до различни по обхват, дълбочина и продължителност ограничителни мерки както в България, така и в целия Европейски съюз.

Това отново постави на дневен ред необходимостта от разглеждане на възможността за удължаване действието на насоките на ЕБО. Българската народна банка заедно с останалите национални надзорни органи участваше във възобновените в ЕБО дискусии по тази тема, където се анализират ефектите от подобни мерки върху икономиката и съответно върху балансите на кредитните институции, допълват от БНБ.

Независимо от различните ефекти върху националните банкови системи възможността за общ подход към проблема е единствено възможният начин за спазване на пруденциалната и регулаторна рамка при третирането на експозиции, попаднали под мораториум след съответната преценка от страна на банките.

Също така банките следва да осигурят необходимите им ресурси за посрещане на бъдещо влошаване в качеството на кредитите.

Поради това Българската народна банка планира да продължи и през 2021 г. да прилага всички мерки, приети през март 2020 г., като мярката за неразпределение на дивиденти ще покрие и печалбите от текущата година, допълва от финансовата институция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дуплантис спечели престижна награда в Швеция
Дуплантис спечели престижна награда в Швеция
Стефано Пиоли пребори COVID-19
Стефано Пиоли пребори COVID-19