Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Приеха Националния план на България за готовност при пандемия

от БНТ
10:00, 02.12.2020
Чете се за: 02:08 мин.
Политика

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов представиха Националния план на България за готовност при пандемия, който беше приет на днешното правителствено заседание.

"Приехме Националния план на България за готовност при пандемия", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерски съвет.

Вижте и още във включването на Татяна Йорданова в "По света и у нас".

По-строги мерки срещу COVID-19 у нас до 21 декември

"Той е изготвен в изпълнение на решение за актуализиране на Националния план на Република България за готовност при пандемия, приет на 22 октомври от 44-ото Народно събрание. При изготвяне на проекта са използвани ръководства и насоки на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии", обясни министърът.

Националният план на България за готовност при пандемия има общ характер, съобщи още Ангелов и поясни, че такива планове ще бъдат разработени, ако страната ни се изправи и пред други пандемии.

"Основните цели на Националния план за готовност за пандемия са: ограничаване на заболяемостта и намаляване на смъртността при пандемична инфекция; осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите; поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби като здравеопазване, сигурност, транспорт; осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки", обясни той.

"Това е генеричен план, който касае всички възможни пандемии. Ако се появи конкретен агент, отчитайки всички негови специфики, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки един по отделно. Нашият опит е дългогодишен с грипа и знаем как протича една грипна епидемия или пандемия", коментира доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Доц. Ангел Кунчев: Имунизацията срещу COVID-19 ще започне след Нова година

"Националният план е полезен, защото дава основните насоки и точки, като се започне от това как да прекъснем епидемичния процес, как да намалим броя на засегнатите лица - заболяемостта и смъртността, минем през това да осигурим във възможно най-кратък срок ваксини, минем пез това да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура от жизненоважно значение, дейността на важни държавни органи и стигнем до чисто комуникационната стратегия", съобщи Кунчев.

Ключово значение имат посланията към хората и правдивата информация, която стига навреме до тях“, поясни той.

До четвъртък ще бъде изготвен Национален план за ваксиниране, който ще бъде представен на следващото заседание на Министерския съвет.

"Днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините. Предложихме да оглави този съвет е проф. д-р Красимир Гигов, който е генерален директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации", допълни той.

Първата ваксина срещу COVID-19 пристига у нас до Нова година или в началото на 2021 г.

Всеки български гражданин ще има достъп до ваксина. Българите ще имат достъп до същите ваксини, които ще има за всички европейски граждани, отново изтъкна проф. Ангелов. Той съобщи, че ще бъде проведена информационна кампания, за да могат хората да се ориентират.

"Продължава да съществува усещането, че ваксините по някакъв начин ще бъдат наложени. Ваксините ще бъдат доброволни. Всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, ще има тази възможност да го направи. Те ще бъдат абсолютно безплатни", акцентира министърът.

"Ангажимент на координационния съвет и на българското правителство е всеки един български гражданин, който пожелае, да бъде ваксиниран срещу COVID-19 и той ще получи ваксина такава, каквато пожелае", подчерта Ангелов.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шахтьор отново надигра Реал (Мадрид) и завърза още повече група "В"
Шахтьор отново надигра Реал (Мадрид) и завърза още повече група "В"
Стартира инициатива за поставянето на бюст-паметник на Удроу Уилсън в София
Стартира инициатива за поставянето на бюст-паметник на Удроу Уилсън в София