НОВИНИ

Първата ваксина срещу COVID-19 пристига у нас до Нова година или в началото на 2021 г.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
15:26, 30.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
Политика

Първите ваксини срещу COVID-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Байонтех".Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов. На срещата бяха обсъдени и мерки за подпомагане на бизнеса по врeме на епидемичната обстановка.

125 000 дози ваксини трябва да дойдат с първата доставка до края на годината, информира здравният министър.

"Планът за ваксинация максимално бързо да се изготви, медицинските работници, учителите, полицаите преди учителите и полицаите, възрастните хора в домовете", каза премиерът Бойко Борисов.

"Искам да подчертая, че ваксината ще е безплатна. Тя ще се поставя абсолютно доброволно по желание на хората, които желаят да си я поставят. В началото ще започнем с рисковите групи, като тук към рисковите групи, освен работниците, които са на първа линия, нашите колеги - медици ще включим и възрастните хора от домовете", уточни здравният министър Костадин Ангелов.

През изминалата седмица над 12 000 души са излекувани от COVID-19.

София излиза от областите с най-висока заболеваемост със над 1000 на 100 хиляди от населението, но в тази категория остават Габрово и Кюстендил.

"Не искам да чувам, че има проблем със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и готовност за ваксини", каза премиерът.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов акцентира върху нова мярка за подкрепа на бизнеса, която ще обявят тази седмица.

"Това, което предвиждаме в отговор на очакванията на бизнеса, процедурата да бъде в процент от оборота. Този процент предстои окончателно да бъде решен заедно с работодателските организации по съответните сектори, които са засегнати от противоепидемичните мерки", каза Лъчезар Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че схемата ще обхване всички затворени заради ограничителните мерки бизнеси и ще се кандидатства по електронен път.

"И се надявам парите да пристигнат при заявилите подкрепа в рамките на годината, тоест веднага след приключването на триседмичните ограничения", уточни Томислав Дончев.

Борисов свика работна среща за мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите

Социалният министър информира, че са променени и условията на мярката „Заетост за теб", така че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева. Мярката „Запази ме" стартира от днес, като ще действат и другите мерки за подкрепа.

"Заедно с тази мярка работодателите могат да я комбинират с 60/40, с 80/20, ако са от секторите на туриpма и транспорта, така че да могат да различните категории работници не може да има една съща, не може да има няколко мерки, но един работодател може да комбинира няколко от тези мерки", каза социалният министър Деница Сачева.

Премиерът поиска да са гъвкави, бързи, внимателни и балансирани към това как мерките действат върху хората.

"Не трябва никой да остане с впечатление, че те са самоцелни, едва ли не да отидат да тормозят бизнес или хора отишли да си починат след трудовата седмица, щото цялата икономика работи и този баланс, Ангелов трябва много внимателно с Кунчев, и с РЗИ-тата да го държите. За всеки индивидуален случай, контактувайте и взимайте решения, това са човешки съдби", каза Борисов.

Според премиерът още тази седмица ще се разбере дали държавата излиза от платото на пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парниковите газове в ЕС са намалели с над 20% през последните 30 години
Парниковите газове в ЕС са намалели с над 20% през последните 30 години
Хардър: Можем да бъдем идоли на момичета, вместо Меси и Роналдо
Хардър: Можем да бъдем идоли на момичета, вместо Меси и Роналдо