Болницата в Кюстендил: Не оставаме без свободни COVID легла

от БНТ
08:30, 02.12.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Област Кюстендил продължава да бъде на челните места по брой заразени с коронавирус през последните седмици. В областния град има само една болница, а другите лечебни заведения, които приемат пациенти с COVID-19 в района, са двете болници в Дупница.

“Ситуацията в болницата в Кюстендил е тежка. Градът е един от най-заразените в България и ежедневно през нашия триажен кабинет преминават около 100-120 души със симптоми на COVID инфекция. Те биват преглеждани, оценявани, правят се образни изследвания, когато е необходимо, и изпращане на проби за PCR диагностика. Около 80% от пробите, които изпращаме, са положителни”, описа ситуацията д-р Александър Величков - директор на МБАЛ “Никола Василиев”.

Той увери, че при създадената организация на всеки нуждаещ се осигурява болнично лечение. За него е недопустимо болницата да остане без свободни COVID легла.

Доброволци в готовност: С какво ще помагат на нуждаещи се в Кюстендил?

“Приемът е денонощен и във всеки момент трябва да имаме подсигурено легло за пациенти в тежко състояние. Имаме план и готовност, ако леглата ни се закрият на 100%, за един час да разкрием нови легла, така че да не оставим нито един човек, който има нужда от такова лечение”, категоричен беше д-р Величков.

За обстановката в кюстендилската болница разказа и кореспондентът на БНТ - Ани Дочева, която реши да се впусне в битката с коронавируса като доброволец в лечебното заведение.

Целия разговор с директора на МБАЛ “Никола Василиев”-Кюстендил и доброволеца Ани Дочева вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ремонтите в София - заместник-кметът по строителство пред БНТ
Ремонтите в София - заместник-кметът по строителство пред БНТ
Шампионката Стиляна Николова: Истински героизъм е това, което правят медиците
Шампионката Стиляна Николова: Истински героизъм е това, което правят медиците