НОВИНИ

Повече слънце в Южна България до края на деня

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 02.12.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Тази сутрин температурите бяха малко по-високи от вчера, но в цялата страна, с изключение на Черноморието, минималните за поредно утро бяха под нулата. Най-студено беше в столицата - минус 10°. До минус 9° паднаха температурите в Ловеч, Плевен и Казанлък.

На места в низините и котловините отново се образуваха мъгли или ниска слоеста облачност, които в Северна и Източна България ще се задържат почти през целия ден. На отделни места там ще превали слаб сняг. В Южна България ще преобладава слънчево време, там ще бъде и съществено по-топло. Максималните температури ще са от минус 1-2° на места в северните до 8-10° в крайните югозападни райони.

През нощта облачността над страната ще е значителна, като на места е възможно и да превали слаб сняг. Ще бъде почти тихо с минимални температури в повечето райони между -5° и 0°, в София - минус 4°.

След обяд вятърът ще се ориентира от югоизток и с него ще започне да се пренася по-топъл въздух. Облачността в много райони временно ще намалее до слънчево време, но по-късно отново ще се увеличи. Максималните температури ще бъдат между 2° и 7°, в София около 5°, малко по-високи в югозападните райони и по Черноморието.

В планините ще преобладава слънчево време, с повече облаци след обяд в масивите от Югозападна България. Максималните температури по най-високите върхове ще са около минус 3°. В курортите - от 3° на Алеко до 7° в Банско. Ще духа умерен югозападен вятър, който вечерта ще се усили.

В по-голямата част от континента утре ще бъде облачно и в много райони ще вали. В страните от Централна Европа ще превалява слабо, но ще има условия за поледици. Проливни валежи и силен вятър се очакват във Франция, Белгия и Холандия.

Предупреждение за проливни валежи от дъжд и за много силен вятър е в сила утре за пореден ден в много райони от Италия, както и на западното крайбрежие на Балканите. В Хърватия се очакват и обилни снеговалежи - там предупреждението е от най-висока степен: код червено. Причината - средиземноморски циклон, който почти няма да окаже влияние на времето у нас.

В останалата, по-голяма част от полуострова ще преобладава слънчево време, а предстои и затопляне. В равнинните райони ще е мъгливо или с инверсионна облачност.

Затоплянето у нас ще продължи, но няма да засегне западната и централната част на Дунавската равнина, където облачността ще се задържи значителна. Слаби превалявания от дъжд са възможни в Югозападна България. В неделя и понеделник вятърът ще се усили. Ще има и валежи, на повече места в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мик Шумахер: Мечтата ми се сбъдна
Мик Шумахер: Мечтата ми се сбъдна
Станислав Генчев: Надявам се най-накрая да запишем победа
Станислав Генчев: Надявам се най-накрая да запишем победа