Крум Зарков: Големият въпрос е какво ще се прави със закупените ваксини

от БНТ
19:18, 02.12.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

"Ние от самото начало настоявахме да се прилага един национален план за действие при пандемия, който съществува в България от няколко години и беше актуализиран 2017 г. Той гарантираше, че няма да се случи това, което се случи – хаотично движение напред назад, което допълнително да изнерви, издразни и уплаши хората". Това заяви в предаването на БНТ "Още от деня" Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на БСП.

Закупуването на ваксини е единият въпрос, какво ще се прави с тези ваксини е големият въпрос. Как ще се администрират те? Големият проблем е, че имаме политическа криза. Тази политическа криза, изразяваща се в ниско доверие на правителството, принуждава същото непрекъснато да се плаши да вземе решения, каза Зарков.

Той се усъмни, че проблемът с водоснабдяването в Бургас е туширан.

"Проблемът с ВиК сектора и с водоснабдяването в България е много сериозен. Влиза един министър и започва да обяснява на народните представители, че един областен град от ранга на Бургас и цялата околия ще останат без вода след няколко месеца. Обяснява също така, че това е ясно на правителството от много време, но нищо не се прави, защото пиарите решават. Безводието сега е последното, което ни трябва", изтъкна Зарков.

БСП сезира главния прокурор във връзка с изявленията на министъра на околната среда и водите за проблемите в сектора.

"Очакваме прокуратурата да извърши проверка и да се произнесе върху това дали и в изнесените данни не се съдържат и такива, които могат да съставляват престъпление по Наказателния кодекс. Когато се твърди, че длъжностно лице е запознато с проблем, от който могат да произтекат вреди за огромна група хора и не взима никакви мерки, мисля, че има текст в Наказателния кодекс, който съответства на това деяние", посочи още Крум Зарков.

По думите му ВиК секторът не се решава с кризисни мерки. Както много други сфери, той изисква дълбоки и дългосрочни реформи.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България ще получи 11,5 млрд. евро по оперативни програми
България ще получи 11,5 млрд. евро по оперативни програми
Пред очите на майка им: Мъж застреля брат си и се самоуби след скандал в Пловдив
Пред очите на майка им: Мъж застреля брат си и се самоуби след скандал в Пловдив