НОВИНИ

Екип на БНТ в Турция: Забраняват да се излиза навън от петък вечерта до понеделник сутринта

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
18:19, 02.12.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Балкани
Снимка: БГНЕС

Турция въведе нови, по-строги мерки срещу втората COVID вълна. Заразените в страната в началото на седмицата са над 31 000. Така общият брой заразени от началото на пандемията достигна 507 000.

За уикенда се въвеждат още по-строги ограничения. Турските граждани нямат право да излизат от петък, 21.00 ч. вечерта до 5.00 ч. сутринта в понеделник. Единствено е разрешено пазаруване в най-близкия хранителен магазин, в определен интервал.

Най-строги са ограниченията за лица над 65 и под 20 години. Те имат забрана за ползване на обществен транспорт и коридори за излизане само от няколко часа.

Хората приемат новите мерки с надежда, че ситуацията ще се нормализира.

"Има три много важни неща - маска, дистанция и да си мием ръцете. Навсякъде трябва да сме с маски, забранено е да се ходи без маска. Това е много важно", каза Тая Вугар, жител на Анкара.

Турция обяви по-строги мерки срещу коронавируса

Турция залага на програмата "Безопасен туризъм", разработена преди локдауна. Хотелите с над 50 легла получават такъв сертификат, който гарантира хигиенни и други условия за гостите. Международни одитори правят проверки на принципа "таен гост".

"Направихме не само в хотелите, но и в транспорта, на аерогарите, Турция има големи международни летища в Анталия, Измир и в Истанбул. Те са наистина подготвени, участват в програмата още от началото на целия процес", каза Умут Кутлу - Агенция за туризъм в Министерство на културата и туризма на Турция.

В турската столица се готвят за откриване на една от най-големите в Европа концертни зали при сериозни мерки. Музикантите се проверяват с PCR тестове, ще бъдат разположени на дистанция и с плексигласови прегради при брас секцията.

Гостите от различни европейски страни също минават през COVID тест. Стратегията "Безопасен туризъм" налага строги правила и в културната сфера, от Анкара очакват и други страни да последват програмата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще отворят ли ски пистите в Европа за Коледните празници?
Ще отворят ли ски пистите в Европа за Коледните празници?
Приют в Русе иска PCR тест от бездомни хора, които нямат пари и личен лекар
Приют в Русе иска PCR тест от бездомни хора, които нямат пари и личен лекар